Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Въоръжени кюрдски бунтовници заловени в Александруполис

15 Февруари 2016 / 17:02:54  GRReporter
1411 прочитания

Тримата британци с иракски произход, задържани в Александруполис при две акции – на полицията и на бреговата охрана съответно – са приятели и членове на една и съща престъпна организация. У задържаните е открит огромен арсенал, предназначен да стигне до иракско-сирийската граница.

Тримата задържани са отведени вчера при прокурора на град Александруполис, като са им повдигнати много тежки обвинения – за участие в престъпна организация, терористични действия, нелегална търговия, транспортиране и притежаване на боеприпаси и огнестрелни оръжия. Утре предстои те да се защитят пред следовател.

Според източници, задържаните са поискали да произнесат защитните си речи на кюрдски, а не на английски, и поради тази причина е била поискана помощ от официален преводач.

Гръцките власти и Националната разузнавателна служба били поставили под налюдение двете каравани от няколко дни, тъй като са имали информация, че с тях се пренасят оръжия и боеприпаси, според първоначалната информация – за ислямския халифат.

В първата каравана, открита в събота следобед на входа на паркинга на пристанището в Александруполис, са намерени и иззети 18 огнестрелни оръжия с оребрена цев с пълнители, и около 40 000 патрона с различен калибър. Задържани са двама мъже – един 35-годишен и един 36-годишен, у които е намерена значителна сума в щатски долари, турски лири, иракски динари, както и 941 евро.

В неделя сутринта е извършен обиск във втора каравана на граничния пункт Кипи, област Еврос. В нея са открити 200 000 патрона, 22-и калибър, 4 пушки, 8 оптични мерника и парични суми, и е задържан 40-годишен мъж също с британски паспорт и иракски произход.   

И двете превозни средства са имали немски регистрационни номера и според източници, задържаните се заявили, че се заели с превозването на арсенала, предназначен за борбата на кюрдските бунтовници срещу джихадистите.

Тримата извършители потеглили от Германия, където от неизвестно лице били получили оръжията и боеприпасите. Съществуват обаче сериозни подозрения, че те са тръгнали от Австрия, от района на немско-австрийската граница. Пред властите те са казали, че за превозването на опасния си товар щели да получат по 3 000 евро всеки, както и да задържат караваните като подарък. Същевременно задържаните отказали да назоват получателя на оръжията.

Факта, че са минали през Германия е потвърден от намерените касови бележки от пунктове за плащане на пътна такса, както и билети от Италия за Игуменица, а както става ясно тримата са минали през пункта при Малгара на 2 февруари. Изглежда 40-годишният мъж е пътувал миналия месец в Диарбекир, откъдето на 10 януари е потеглил за Истанбул, а от там за Германия.

Властите смятат, че двете каравани са се разделили и двамата мъже, задържани на пристанището, са изчаквали третият им съучастник, заловен на граничния пункт Кипи, да стигне до Турция, и едва след това да потеглят и те, за да не бъдат заподозрени и заловени.

За да прикрият следите си, те оставили едната каравана на пристанището, за да изглежда така, сякаш това е турист, който ще пътува с кораб, и след няколко дни щели да потеглят и те за Турция през граничния пункт Кипи. Поради тази причина и често търсели информация за това кога ограничават преминаването на леки автомобили фермерите, блокирали граничния пункт.

Едната от двете каравани, в които е открит бойният арсенал

Оръжията били скрити в сандъци, поставени в специално направени за целта скривалища под леглата на караваните. Освен това били запушили дупките със силикон, за да не бъдат открити от специално обучените кучета на бреговата охрана и полицията.

През последните 8 дни тримата живеели в един и същ хотел в Александруполис, а вчера полицаите обискирали щателно стаите, в които били отседнали.

Данни на Интерпол

И тримата с чисто съдебно минало

Гръцката полиция е изпратила данните и друга информация за задържаните в Интерпол, но според първоначалните данни, те не са били арестувани в миналото, нито са имали криминални прояви. «Изглежда са "чисти". По принцип за такива мисии не се използват хора с криминално минало, защото ще е трудно да осъществят подобно пътуване без да бъдат открити в някоя държава», заяви пред вестник „Етнос” високопоставен полицейски служител.

Случаят се разследва от бреговата охрана и службите на гръцка полиция, като в града са пристигнали и екипи на Антитерористичната и на Националната разузнавателна служба.

Тримата задържани изглежда не оказват съдействие на властите, говорят често за «братята кюрдски бойци» и се обявяват срещу Ислямска държава и джихадистите, без обаче да разкриват информация за свои съучастници.

Според властите «те са добре обучени за пренасяне на оръжие» и е показателен фактът, че в ареста, където са били отведени вчера, те не говорили помежду си, нито разменили погледи, въпреки че са признали, че се познават.

 

Категории: кюрдски бунтовници боен арсенал задържани Александруполис джихадисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus