Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Депутат от Златна зора нападна кмета на Атина

02 Май 2013 / 12:05:21  Анастасия Балездрова
1072 прочитания

За първи път от началото на практиката да раздава безплатно хранителни продукти, Златна зора не успя да осъществи поредната си акция. Многобройни полицейски части блокираха от рано сутринта централния площад Синтагма в Атина и не им позволиха да разтоварят камионите с безплатните агнета и яйца за Великден, които имаха намерението да раздадат в 10:00.

“Много преди 07:00 площадът и улиците около него бяха отцепени от многобройни полицейски отряди. Имаше поне 10 полицейски коли, автобуси и кранове. Златнозорците бяха около 50. Бяха дошли също около 40 души, за да получат безплатните продукти за Великден. Създаваха впечатлението, че са техни поддръжници”, разказа очевидец за GRReporter.

снимка: ethnos.gr

Малко след 07:00 един камион с продукти се опитал да стигне до площада, за да разтовари, но полицаите го спрели до хотел Grande Bretagne на ъгъла срещу парламента. Тримата депутати Илиас Касидиарис, Илиас Панайотарос и Йоанис Лагос реагирали остро и се спуснали да отворят вратите, за да извадят продуктите. “Те успяха да отворят вратата частично и извадиха няколко торбички, които започнаха да раздават на отсрещния тротоар. Тогава полицаите се опитаха да им попречат и това предизвика напрежение. Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат хората и предупредиха, че имат прокурорска заповед да заловят членове на Златна зора, които не са членове на парламента”.

След края на малкия сблъсък депутатите получили обратно ключовете на камиона, който замина за централния офис на партията в района на атинската жп гара, придружен от две полицейски патрулки. Според източници на Синтагма е трябвало да пристигнат още два камиона с продукти.

Акцията бе осуетена след категоричния отказ на кмета на гръцката столица Георгиос Каминис да даде разрешение за нейното провеждане. Той изпрати посланието си чрез социалните мрежи още вчера: “В дните на смирение и любов Златна зора реши да провокира с организирането на прояви на омраза на най-централния площад в страната. Подобни прояви са предизвикателство към всеки демократичен гражданин и вредят сериозно на възстановяването на Атина и Гърция, защото изпращат в страната и чужбина едно двойно погрешно послание: Че в столицата на страната цари картина на пълна мизерия, която може да се промени само с организирането на раздаване на расистки и ксенофобски подаяния. Обявяваме на всички, че общината счита утрешната проява за незаконна и ще направи всичко необходимо, за да осуети нейното провеждане”. От Златна зора отговориха с поредица агресивни съобщения и призоваха “гърците дойдат на Синтагма”.

Но днешните събития не спряха до там. Златнозорците заляха социалните мрежи с призива към гърците да отидат пред централата на партията в 22:00, за да получат безплатни продукти за Великден.

Малко по-късно медиите “гръмнаха” от новината, че известният с псевдонима Киадас депутат Георгиос Герменис се е опитал да удари кмета на Атина. Георгиос Каминис се намирал в общинската сграда, където се помещава “Социалната бакалница”, когато депутатът- здравеняк го нападнал. Охранителите на кмета успели да го дръпнат навреме, но ударът бил отнесен от едно 12-годишно момиче. В изявленията си след нападението кметът на Атина заяви, че според свидетели златнозорецът – народен избранник носел със себе си пистолет.

По-късно кметът на Атина заяви, че ще подаде оплакване срещу депутата на неонацистите. В официалното съобщение, което издаде по случая гръцката полиция, нападението срещу Георгиос Каминис се потвърждава. “Той бе изведен навън от членове на личната охрана на кмета. По случая бе заведено следствие, в рамките на което се разследва обвинението, че той е демонстрирал пистолет по време на нападението”, се посочва в него.

Категории: Криминална хроника Златна зора Георгиос Каминис безплатни продукти Синтагма Георгиос Герменис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus