Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кошмар в Термопилите

10 Септември 2013 / 18:09:32  GRReporter
2086 прочитания

Неонацистката партия „Златна зора” организира истинско зрелище на националистическия кич, напомнящо церемониите на известната американска расистка организация Ку-Клукс-Клан със запалени факли, огньове и т.н.

Мобилизирайки местните си организации в цяла Гърция и по повод годишнината от битката при Термопилите, „Златна зора” успя да събере при паметника на Леонид стотици свои привърженици, които изпълниха съвсем точно церемонията от военен тип с характерните команди, факли, призоваване на мъртъвци, поднасяне на венци и т.н.

Особено впечатление правят видеозаписите, качени от организацията на нейната официална интернет страница, на които се вижда как десетки членове на младежката „Златна зора” образуват с телата си характерния гръцки орнамент меандър, и държат в ръце запалени факли „символ на душите на героите”, според официалната версия на крайнодясната партия.

Церемонията бе осъществена под звуците на барабани и военни команди, с препратки към старогръцки текстове, а на края бе изпълнен химнът на Златна зора (в който между другото се казва „ние, младите, сме спартанци”), а членовете на партията  запалиха фойерверки.

Култ към древността

Подобна проява бе организирана на същото място не само миналата година, но и по-рано, тъй като в идеологическата „витрина” на „Златна зора” култът към древността винаги е имал важно място. При подготовката на тазгодишната церемония бе планирано местните организации да поемат транспортирането с автобуси на хора от цялата страна до мястото на проявата.

Плановете, естествено не свършват дотук, тъй като неонацистката организация подготвя ново „шоу на паметта” следващата неделя в селцето Мелигалас, област Месиния.

Речта на лидера Николаос Михалолякос

По време на церемонията при Термопилите лидерът на „Златна зора” произнесе реч, изпълнена с прекален популизъм и изпъстрена с крайнодесни призиви и заплахи към политическата система на страната. През цялото време привържениците на партията скандираха «мошеници, предатели, политици», «ще се върнем и земята ще се разтрепери», «народ, войска, национализъм»...

Снимка от проявата в Термопилите, на която се вижда как лидерът на "Златна зора" Николаос Михалолякос е вдигнал дясната си ръка в нацистки поздрав

Водачът на крайнодясната организация говори за «Грекилистан», за «псевдоромеите» и за «псевдогърция», в която «властват кошмарите и са на почит поддръжниците на врага».

Михалолякос говори за «жалката държавица, която искаме да разрушим, за да се роди новата Гърция на националистите, новата Гърция на „Златна зора”», като посочи, че обществото е обхванато от «историческо безсъзнание» и е превзето от «професорчета по бедствия».

Той не се поколеба да подчертае, че „Златна зора” ще предизвика „нови Термопили” в една епоха на „отричане на национализма”. От речта на Николаос Михалолякос не липсваха и преки заплахи от типа «на всички онези, които са отстъпили суверенитета на страната, ще кажем „не съм забравил”. Ще дойде някога денят на историческия съд и той ще отсъди, и дано това време бъде времето на „Златна зора”. Нека разберат най-после, че няма да се справят лесно с нас»...

 

 

Категории: Термопили Златна зора Ку Клукс Клан проява
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus