Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА първа, Златна зора трета политическа сила

12 Септември 2013 / 07:09:26  GRReporter
1206 прочитания

    СИРИЗА е водещата политическа сила в Гърция, твърди проучване на общественото мнение, извършено в началото на септември от агенция Public Issue и финансирано от телевизия Скай. Така наречената партия на държавните служители, бореща се с всички сили да задържи статус кво-то от 90-те години е предпочетена от 29 на сто от анкетираните. Управляващата в момента Нова демокрация е предпочетена от 28 на сто от анкетираните, а неонацистката Златна зора твърдо се нарежда като трета политическа сила в 13 на сто от предпочитанията.
    Коалиционният партньор в правителството на Андонис Самарас идългогодишен лидер в политиката, социалистическата ПАСОК би взела 7 на сто от гласовете на евентуални избори в момента. Комунистическата партия на Гърция е пета със 6,5 на сто от гласовете, Независимите гърци взимат 5,5 на сто, а Демократичната левица ДИМАР е на ръба на минималния праг с 2,5 на сто от гласовете. ДИМАР бяха част от правителствената коалиция, но излязоха от нея в знак на несъгласие с политиката на уволнение на държавни служители.
    35% от анкетираните вярват, че Андонис Самарас е най-подходящият за премиер на страната, а 31% смятат, че за тази длъжност най-подходящ е Алексис Ципрас. Ако сравним тези данни с резултатите от юни, виждаме, че популярността на Самарас пада, докато тази на Ципрас се е запазила същата. За 28 на сто от анкетираните най-доброто правителство е това на коалицията Нова демокрация-ПАСОК, а 23 на сто смята, че евентуално правителство на СИРИЗА би било най-доброто. 45 на сто от анкетираните са отговорили, че нито едното, нито другото не е добро.
    По отношение на популярността на политическите партии и тук води СИРИЗА с 39 на сто одобрение, следвана от националистическата Независими гърци с 35 на сто, Нова демокрация и ДИМАР с 30 на сто, ПАСОК - 19 на сто и Златна зора - 15 на сто. Най-популярен политик продължава да е премиерът Андонис Самарас с 37 на сто, следван с един процент разлика от Алексис Ципрас, следват Фотис Кувелис с 33 на сто, Панос Каменос с 31 на сто. Димитрис Куцубас - 22 на сто, Евангелос Венизелос 21 на сто и Никос Михалолякос 15 на сто.
    На въпроса дали искат предсрочни избори 60 на сто от анкетираните са отговорили отрицателно, а 57 на сто смятат, че независимо от желанието им предсрочни избори ще има. 74 на сто от анкетираните вярват, че Гърция се движи в грешна посока, а 48 на сто е с впечатление, че международният престиж на страната е силно накърнен. Що се отнася до вътрешната обстановка, 81 на сто от анкетираните очакват вълна от стачки и протести в близките месеци, 72 на сто признават, че животът им преминава през труден етап, а 54 на сто се опасяват от скок на цените на основните продукти.
    Засилва се отрицателното отношение към надзорната тройка и нейната финансова и икономическа политика - 76 на сто от анкетираните се обявяват срещу Меморандумите за финансова помощ, а през месец май процентът е бил 68. Многинството гърци, 55 на сто, имат вече отрицателно мнение за Европейския съюз, одобрението към еврото също е паднало до 51 на сто, а преди година е било 67 на сто. Що се отнася до Сирия и евентуална военна операция там, гърците са повече от категорични. 68 на сто от запитаните имат отрицателно или по-скоро отрицателно отношение към сирийския президент Башар ал Асад, и в същото време 72 на сто не искат никаква военна операция, а 78 на сто са против каквото и да е участие на Гърция във военна операция срещу Сирия.

Категории: СИРИЗА Нова демокрация ПАСОК Златна зора проучване на общественото мнение предсрочни избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus