Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Заразеният с MERS грък е в критично състояние

22 Април 2014 / 11:04:27  GRReporter
1593 прочитания

69-годишният мъж, у когото бе открит изключително опасният коронавирус MERS страда от остър респираторен дистрес синдром и бе настанен в интензивното отделение на болницата за белодробни заболявания „Сотирия”. В официалното становище на медицинския екип неговото състояние се определя като критично.

В същото време екип на Центъра за контрол и превенция на заболяванията откри таксиметровия шофьор, който е откарал болния мъж от атинското летище „Елефтериос Венизелос” до пирейското предградие Керацини на Велики четвъртък. Той бе открит със закъснение от 3 дни, тъй като по време на Великденските празници изключил телефона си.

Шофьорът бе подложен на подробен преглед с цел да се установи дали е бил засегнат от вируса. До момента той не е имал никакви симптоми.

Съпругата на 69-годишния пациент, за която бе установено, че не е засегната от вируса се намира в карантина. Същата мярка бе наложена и на спътниците на мъжа, които са се намирали на много близко разстояние от него по време на полета Джеда – Атина. На изследвания се подлагат общо около 100 души, 25 от които са слезли заедно с него в Атина.

Междувременно в Саудитска Арабия бяха открити 13 нови случая на зараза с вируса, а трима от засегнатите по-рано загубиха живота си. Според местното министерство на здравеопазването MERS е причинил смъртта на общо 76 души, като разпространението му все още не е придобило размерите на епидемия.

MERS е нов щам в групата коронавируси, за който през 2012 бе установено, че е патогенен за хората. Коронавирусите са в състояние да причинят от обикновена настинка до тежък остър респираторен синдром (SARS). Според експерти новият вирус няма пряка връзка с никой от останалите познати короновируси, но се придружава от заболяване с висока смъртност.

До 17 април в Световната здравна организация са били докладвани общо 243 лабораторно потвърдени случаи на MERS. 93 от заболелите са загубили живота си. Последният заявен до тази дата случай е свързан с човек, пътувал от Джеда към Малайзия.

Случаят с гръцкия гражданин е 10-ят установен в Европа. Досега коронавирусът MERS е бил открит в пет европейски държави – Великобритания, Германия, Франция, Италия и Гърция.

В до днес потвърдените случаи на болестта пациентите са засегнати предимно от остри респираторни инфекции, придружени от висока температура, кашлица и задух. Критично за прекъсването на разпространението на короновируса в болнична среда е прилагането на строги правила за контрол на инфекциите.

Предпазните мерки, които се препоръчват от Центъра за превенция и контрол на заболяванията са идентични с тези и за останалите вирусни инфекции на дихателните пътища – избягването на контакт с хора, които имат симптоми на болестта (кашлица и кихане) и наскоро са пътували в рискови райони като Арабския полуостров. Особено критично е хората, които се връщат от региона и проявяват тези симптоми в рамките на 14 дни след завръщането си да потърсят лекарска оценка за състоянието си. 

Категории: Общество коронавирус MERS остър респираторен дистрес синдром болница Сотирия интензивно отделение инфекция Арабски полуостров
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus