Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първи случай на опасния вирус MERS в Гърция

20 Април 2014 / 11:04:09  GRReporter
3701 прочитания

Първият случай на опасния вирус MERS в Гърция се отнася постоянен жител на Саудитска Арабия, който пристигнал в Атина на Велики Четвъртък, а сега е в болница за лечение, в стабилно състояние. Центърът за контрол и превенция на заболяванията проследява контактите, които е имал болният и издирва шофьорът на таксито, който го е взел от летището на Атина.

Както съобщи Центърът, 69-годишният болен, който е от гръцки произход, е имал температура, когато е пристигнал от Джеда на 17 април, и изследването е показало, че  страда от MERS, Респираторен синдром  на Близкия Изток. Вирусът, близък до вируса, който предизвиква  SARS, Тежък остър респираторен синдром, може да предизвика смъртоносна пневмония.

От 243 случаи, потвърдени до днес в целия свят, 93 са завършили със смърт.

Случаите са регистрирани в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар, Йордания, Оман, Кувейт, Великобритания, Франция, Италия, Тунис и Малайзия.  Случаят в Гърция е десетият в Европа.

За откриването на хора, които вероятно да били изложение на вируса, Центърът за контрол и превенция на заболяванията  призовава шофьора на таксито, който е закарал болния от летището в района на Амфиалис,Керацини, между 14:30 – 16:30  на 17 април, да се свърже с центъра.

Коронавирусът MERS  не е изключено да се предава на човека от камилите, но е неизвестно дали се предава по въздушно=капков път или по друг начин.

Както отбелязва Центърът за контрол и превенция на заболяванията , Световната здравна организация не препоръчва да се вземат мерки по границите.

69-годишният болен  е изолиран в стабилно състояние в камера с отрицателно налягане, което има за цел да предотврати изтичането на микроби.

Насоки за разпознаването на случаи на MERS са били изпратени до всички болници.

Категории: MERS опасен вирус Саудитска Арабия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus