Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Яйца в доматен сос със чушки

16 Май 2014 / 10:05:33  GRReporter
2134 прочитания

Даниел Лахана

Смята се, че това ястие е възникнало в Тунис. То често присъства на трапезата за закуска и в Израел, до където е достигнало благодарение на тунизийските евреи. Изписва се по много начини, включително „Chakchouk” и „Shakshuka”, но какъвто и да е правописа, това е едно бързо, лесно и изключително вкусно ястие, подходящо за всяко време на деня! В други негови варианти се добавят сирене или колбас за още по-богат вкус.

Сосът може да се направи един ден по-рано, като в този случай вкусовете се развиват и той става още по-вкусен. Ако предпочитате можете да използвате и пресни нарязани домати, обелени и почистени от семките, но консервираните домати вършат чудесна работа в този случай.

                                                                             ***

*Пастата Harissa е лютива и пикантна смес, съдържаща чили чушки и подправки. Ако не можете да я намерите, можете да добавите към доматите чили чушки и подправки, както е посочено в списъка с необходимите продукти по-горе или да се опитате да пргитвите своя собствена Harissa (виж линка).

(4 порции)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Налейте маслото в голям тиган и на умерен огън запържете лука и чушките за 5-10 минути, докато омекнат и лука стане прозрачен. Добавете чесъна, когато зеленчуците вече са омекнали, за да не загори.

Смесете доматите и пастата Harissa или чили чушките и подправките в купа и ги добавете към съставките в тигана.

Варете на слаб огън без капак за около 10 минути, като периодично разбърквате, докато сокът на доматите се изпари (около 10 минути) и сосът леко се сгъсти.

Направете 4 вдлъбнатини в доматената смес и леко счупете яйцата в тях, като оставите малко разстояние помежу им.

Покрийте тигана и варете в продължение на 5-10 минути, докато яйцата се втърдят леко, без да стават сухи.

Ако сосът стане твърде гъст, добавете няколко супени лъжици гореща вода.

Ястието се сервира самостоятелно, с плоски питки, селски хляб или дори върху легло от ориз.

Категории: Средиземноморски рецептиТунисЯйцаЗакускаШашукаДоматен сос със чушкиИзраел
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus