Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Обилна израелска закуска”, Салати ...

07 Март 2014 / 12:03:52  GRReporter
1761 прочитания

Даниел Лахана

Днес пристигаме в Израел, точно навреме за една „Обилна израелска закуска”. Рецептите за два нейни компонента, както и други идеи, са дадени по-долу.

Тази обилна закуска произхожда от типичното обществено хранене на кибуца (израелска колективна общност). Пресните зеленчуци са в изобилие в този случай и те задължително присъстват на масата по време на типичната семейна закуска. За разлика от много други закуски по целия свят, месото (и по-специално шунка или бекон) не са характерни тук. Това е така, защото типичната закуска съдържа много млечни продукти като например твърди и меки сирена, и лабне - цедено кисело мляко, които според еврейските религиозни норми на хранене никога не се сервират заедно с месо по време на едно хранене. Рибата, обаче, може да се комбинира с мляко и млечни продукти, и затова тази обилна закуска може да включва херинги, сардини и други пушени или мариновани риби. Яйцата също са популярни, били те на очи, пържени или под формата на омлет или киш, да не говорим за тези на очи в богат, пикантен, доматен сос с чер пипер. Ястието се нарича „shashouka” и е пренесено в Израел от тунизийските евреи (ще предложа рецепта за това ястие, когато пристигнем в Тунис следващия месец).


Shashouka

За момента, обаче, ще се концентрираме върху една част от закуската - салатите, и по-специално това, което е известно като „израелска” салата, въпреки че тя всъщност е „арабска” салата. Съществуват различни версии, но по-долу е представена най-разпространената. Макар да има прилики с традиционните салати от други страни като например гръцката и турската, и с „овчарските” салати, израелската се отличава с това, че доматите и краставиците се нарязват на малки кубчета. Освен това, можете да завършите салатата с настъргани моркови, но аз предпочетох да направя отделна, много лесна и вкусна салата от моркови в израелски стил.

Можете да сервирате двете салати заедно с другите продукти за закуска споменати по-горе, заедно с плоси питки или препечени филийки, кафе и сок, и така да предложите една наистина обилна закуска.

B'teavon! Насладете се на закуската!

                                                                             ***

РЕЦЕПТИ

(За 4-6 порции)

Израелска салата

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарежете краставиците (обикновено небелени) и доматите на малки кубчета (около 1 см, или на по-малки или по-големи според вашите предпочитания) и смесете в голяма купа с чушката, предварително нарязана по същия начин.

Точно преди сервиране, разбийте за кратко олиото с лимонов сок, сол, черен пипер и други подправки по желание и добавете в купата заедно с магданоза. Разбъркайте добре. Сервирайте салатата гарнирана със ситно нарязан лук, ако предпочитате.

Забележка: Освен като компонент на израелска закуска или друго ястие тази салата може да се сервира в плоска питка, с банички от нахут или месо..

Морковено-оранжева салата

Смята се, че „израелската” салата от моркови идва от Мароко, където тя все още е популярна. Подправките обаче не са задължителни в израелския вариант и, ако не бъдат добавени, сладостта на комбинацията от портокал и стафиди изпъква.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обелете и настържете морковите. Прехвърлете ги в купа и ги разбъркайте със стафидите и портокаловия сок. Добавете някои от подправките по избор, ако предпочитате, и отново разбъркайте добре. Добавете повече или по-малко захар на вкус.

Сервирайте като част от израелската закуска или като гарнитура.

Категории: Израелска закускаИзраелска салата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus