Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В Атина блесна коледна елха с „малко мляко за много деца”

20 Декември 2011 / 21:12:09  Анастасия Балездрова
1860 прочитания

Най-красивото коледно дърво в Атина започна да се строи днес до входа на метрото пред сградата на университета. За втора година гръцкият филиал на международната неправителствена организация „Лекари на света” и гражданската организация Atenistas обединиха усилията си с единствена цел да не оставят нито едно дете без чаша топло мляко по време на празниците.

„Идеята се роди от въпроса на едно дете от нашата клиника, което попита дали дядо Коледа носи мляко. Тогава решихме, че бихме могли да направим едно коледно дърво от мляко с цел да подсигурим необходимите количества за децата, които идват за лекарска помощ при нас и на практика са най-бедните в града. В същото време искаме да дадем възможност на хората да помогнат и да покажем, че солидарността и доброволната помощ са весели акции”, каза за GRReporter председателят на „Лекари на света” Никитас Канакис.

Днешната акция започна в 15:00 и продължи до късно вечерта. Още през първите часове десетки атиняни се отправиха към дървеното павилионче на организацията, носейки в ръце кутии с кондензирано мляко, тестени изделия, консерви, зехтин и други храни. Училища, фирми, организации, театрални трупи и обикновени граждани носеха цели кашони с мляко. До 16:30 основата на „елхата” бе построена, а потокът на хората не спираше. Младежи-доброволци приемаха даренията и ги подреждаха внимателно в кашони, които после подреждаха един върху друг, за да оформят коледното дърво.

По време на първата акция миналата година били събрани пет хиляди кутийки с мляко и около три тона храни само за една вечер. Никитас Канакис изрази надеждата си тази година да съберат по-големи количества, „понеже нуждите, и отзивът сред хората са по-големи. Важното е, че съществува много голям брой граждани и доброволци, които усещат нуждата да направят нещо в тези трудни дни”. 

Преди два месеца „Лекари на света” бяха алармирали, че тази година ще съсредоточат дейността си в Гърция, заради задълбочаването на хуманитарната криза в страната. След призива за лекарства, който бяха отправили в началото на 2011, те започнаха кампания за събиране на храни, които да предоставят на посетителите на техните клиники в Атина, Перама и Солун.

„Акцията за създаването на дървото е днес, но ние трбва да се подкрепяме взаимно през всички останали дни” каза г-жа Мария, докато изпразваше няколко пълни с продукти торбички от супермаркет. Група младежи също оставиха кутийки с мляко и пакети с макарони, които бяха купили с част от парите си за деня. „Много от хората, които идват са затруднени финансово, но въпреки всичко решават да отделят средства, за да помогнат на други, по-нуждаещи се”, коментираха две жени, докато гледаха как доброволците редят кашоните с млеката.

Пожеланието на малчугана дядо Коледа да му донесе мляко ще се изпълни за много други деца, благодарение на даренията от страна на техните съграждани и това носи надежда.

Категории: Обществоакция мляко Лекари на света Atenistas коледно дърво
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus