Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тероризмът е исторически установен инструмент на гръцката левица, казват читателите на GRR

12 Март 2013 / 20:03:36  GRReporter
889 прочитания

В последните години в Гърция се зароди нова вълна на тероризъм. Основна характеристика на новата генерация е не само сравнително ранното “кръщаване” на участниците в незаконната дейност, но и техният произход. Голяма част от вече заловените лица за различни терористични или престъпни актове произхождат от заможни семейства, възпитаници са на частни елитни училища, а средата, в която са израстнали на пръв поглед не изглежда лишена от материални удобства. Това накара GRReporter да се обърне към своите читатели и да потърси тяхното мнение по  въпроса “Кои са причините за левия тероризъм с десни джобове в Гърция?”.

Отговорът, който събра най-много гласове от читателите и на трите сайта бе, че тероризмът е исторически установен инструмент на гръцката левица. Това мнение споделят 60% от гръцките ни читатели, 39% от българските и 34% от посетителите на английската версия. След края на Втората световна война Комунистическата партия на Гърция отказва да се включи в предизвестените избори. Разделението и многото терористични атаки от страна на комунистите след края на световната война стават искрата, която възпламенява последвалата Гражданска война в Гърция. На това се осланя и твърдението, че тероризъмът с леви подбуди има дълбоки корени в средиземноморската държава.

Втори по популярност отговор, който много често може да се чуе от противоположни страни в обществения диалог по темата за тероризма е, че вината носи “прогнилото” общество. Поддръжниците на екстремистки явления често отсъждат, че тероризмът е естествена реакция срещу грешки в системата; единственият ефективен начин да се промени реалността, която не ни се харесва – фискална консолидация, свиване на доходите, затягане на данъчните закони и други. Противниците на тази теза използват твърдението “вината за тероризма носи “прогнилото” общество” като сарказъм. Прехвърлянето на вината от личността върху обществото дава възможност да се оправдаят иначе непростими постъпки (грабежи, убийства, атентати). Един на всеки трима в английския и в българския ни сайт смятат, че прогнилото общество носи отговорност за левите терористи с десни джобове. В гръцката версия на GRReporter само 18% от читателите споделят това мнение.

На трето място и с най-много гласове в английския ни сайт е твърдението, че левият тероризъм с десни джобове не е гръцко явление. Освен общите политически възгледи Маркс, Енгелс, Ленин и Че Гевара, те споделят и още една много силна обща черта – те всички произхождат от заможни семейства, които имат малко общо с истинското лице на трудещия се човек, познат от плакатите на комунистическата пропаганда. На тази характерност се спират един на всеки четирима гласували в английската ни версия, 17% от анкетираните в българската и 11% от гръцката ни версия.

Младата възраст на последните заловените участници в най-новите разклонения на гръцкия тероризъм ни накараха да потърсим причините за техния избор в по-личен план. Подобно на лош римейк на “Бунтовник без кауза”, те правят своите саморазрушителни житейски избори, които определят бъдещето им. Липсата на родителско внимание е коренът на противоречивата обществено-политическа ориентация на момчета излезли от заможни семейства. Това мнение споделят по 11% от гласувалите в българската и гръцката ни страница и само 7% от далите глас в английския GRReporter.

Заповядайте и гласувайте в новата ни акнета "Трябва ли според вас да има съкращения в държавния сектор".

Категории: АктуалноОбщество тероризъм Гърция анкета
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus