Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Обясненията на задържаните за обира в Козани-в сряда

03 Февруари 2013 / 12:02:03  GRReporter
1732 прочитания

Обвинения за участие в престъпна организация, за извършване на обир в съучастие, за съучастие в присвояване и незаконно притежание на оръжие бяха повдигнати срещу четиримата арестувани за двойния обир във Велвендо, окръг Козани в петък. Четиримата, на възраст 20, 22, 24 и 25 години, получиха срок до сряда да дадат показания. Те са обвинени и за нанасяне на щети, използване на фалшива полицейска карта, съпротива, нарушаване на сигурността на комуникациите и лека телесна повреда.  Арестуваните при драконовски мерки за сигурност бяха доведени е прокуратурата в Козани, по чието нареждане бяха публикувани фотографиите им и личните им данни. При довеждането им задържаните крещяха лозунги срещу политиците, съдиите и полицията. Припомня се, че срещу двама от арестуваните има издадени заповеди за арест за съучастие в терористичната организация „Конспирация на огнените ядра”. Стана известно, че другите двама са студенти-анархисти. Обвиняемите ще останат до сряда полицейския арест в Козани и след показанията им двамата издирвани от преди ще бъдат преместени в Атина за изпълнение на заповедите за арест. И в момента продължава издирването на останалите четирима участници в обира, а в района около Козани продължава полицейската операция за откриване на явката, която са използвали престъпниците.

Според официалната информация на полицията са участвали осем души. Двата от тях са носели качулки и са счупили с брадва витрината на клона на Земеделската банка, и след като нахлули вътре под  заплахата на оръжието успели да отмъкнат 175 940 евро, а техен съучастник ги очаквал пред входа на банката. Едновременно с това други двама, също с качулки, влизат в офиса на Пощенската каса през централния вход и с помощта на оръжието откраднали 4020 евро, а трети човек ги чакал отпред.  Седми въоръжен съучастник се намирал близо, имал оптически контакт и с двете места. В последствие седмината избягали с два автомобила.

Властите незабавно започват издирването на участниците в обирите и поставят полицейски блокади в различни точки  по пътищата. Според полицията извършителите са изоставили двете коли, след това се прехвърлят на пикап. След това с помощта на оръжието успяват да спрат автомобил на магистралата Козани-Верия и принуждават водача да се качи на пикапа с трима от съучастниците. Другите четирима в откраднатия автомобил се отправили към Верия.

Полицаите, участвали в издирването, откриват пикапа да се движи по магистралата. Превозното средство е обкръжено от полицейските сили на област Иматия и е спряно в град Верия. Един от извършителите заплашва с оръжие полицаите, но и тримата престъпници са задържани, а отвлеченият е освободен. Открити са два автомата калашников, картечница scorpion, автоматична карабина, пистолети zastava и beretta .

Малко преди това на магистралата Козани-Солун, в района на Полимилос е открит друг автомобил с един човек в него, който както се оказва е очаквал извършителите за да им помогне да избягат.  Автомобилът е носел отличителните знаци на линейка. Шофьорът се опитал да избяга, увеличавайки скоростта, но е спрян в района на мините на електрическата компания на Птолемаида. Престъпникът излиза, носейки калашников и е арестуван от полицията. Преди това той се опитал да запали колата. В района на Велвендо са открити двата автомобила, използвани първоначално.

Междувременно бяха оповестени по нареждане на прокуратурата в Козани личните данни и снимките на четиримата задържани. Това са:

1. Йоанис Михайлидис, на 25 години, от Амаруси, Атика.

2. Андреас-Димитриос Бурзукос, на 24 години, от Холаргос, Атика

3. Димитриос Политис, на 22 години, от Холаргос, Атика

4. Николаос Романос, на 20 години, от Атина

Задържаните Йоанис Михайлидис и Димитриос Политис са имали фалшиви полицейски карти с фалшиви имена. Срещу Михайлидис  и Политис са издадени три заповеди за арест за съучастие в терористичната организация „Конспирация на огнените ядра”.

Категории: Обир банка Козани задържани Конспирация на огнените ядра прокуратура
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus