Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съвременният начин на живот и самолечението са основните причинители на алергии

15 Април 2013 / 13:04:13  Анастасия Балездрова
2524 прочитания

Кихане, сърбеж и сълзене в очите, запушен нос и неспокоен сън. Ако тези симптоми ви звучат познато, то със сигурност сте един от милионите хора на планетата, които посрещат пролетта не с радост, а със страх. Говорим за алергиите, които се появяват с първите признаци на идващата пролет и не ни напускат в продължение на месеци. На какво се дължат? Как можем да облекчим симптомите и съществува ли начин да се отървем завинаги от тях?

На въпросите на GRReporter отговори алергологът и председател на Гръцката асоциация по алергология и клинична имунология Йоанис Параскевопулос.

“Самата дума алергия (от ало – друго и ерго – действие – б.а.) показва, че организмът реагира по странен и парадоксален начин на фактори, които не го застрашават по никакъв начин, какъвто е случаят с цветния прашец. Въпреки това той реагира срещу тях със симптоми като ринит и астма.

Симптомите започват от края на февруари – началото на март и продължават до края на юни. Първият ни контакт с полена е чрез въздуха, който дишаме. Затова и първите симптоми се появяват в носа и са същите като при хремата: течащ нос и кихане. С разликата, че при алергичния ринит има и сърбеж в носа. Други симптоми засягат очите: сърбеж, сълзене, зачервяване. Очите стават много чувствителни и някои пациенти страдат от алергичен конюнктивит, който често води до фотофобия.

Много често пациентите, които започват с алергичен ринит през пролетта след известно време започват да имат симптоми, свързани с белите дробове, като силна кашлица и усещане за “завиране” в гърдите”.

Първата работа на алерголозите е да установят към коя е причината за появата на симптомите. Въпреки че се появяват най-често през пролетта не е изключено те да се дължат на други фактори и да са налични през цялата година. Например, когато дразнителят са акарите, които се намират в домашния прах и обитават домовете ни целогодишно.

За целта пациентите се подлагат на така наречения алергичен тест. Процедурата трае около 25 минути. “След като установим кой е дразнителят във всеки отделен случай започваме имунотерапия по метода на десенсибилизацията. Тя се провежда в зависимост от отделния случай, броя и видовете дразнители. Обикновено се провежда през цялата година и срокът на прилагане е от три до пет години. Това е така, защото целта й не е просто да облекчи или намали симптомите, а да прекъсне алергията”.

Обичайното лечение за потушаването на симптомите на пролетната алергия са антихистаминовите препарати, спрейовете за нос и капките за очи. “Като цяло е добре да се избягва излизането навън в ранните сутрешни и следобедни часове, когато концентрацията на полен в атмосферата е най-висока. Трябва да се преобличаме веднага щом се приберем вкъщи, защото дрехите ни са пълни с полен и така го пренасяме в дома си. Да се предпазим напълно е почти невъзможно, тъй като не можем да стоим непрекъснато вкъщи или да не отворим прозореца, за да проветрим”.

Според изследвания случаите на проява на алергия растат непрекъснато и съвсем скоро се очаква да бъде засегнато половината от населението на планетата. "Рязкото увеличение на случаите започна още през 80-те години на 20-ти век. В момента 15 – 20 на сто от населението в Гърция има някакъв дихателен проблем, а 30 на сто – някакъв вид алергия. Съществуват различни теории за причините, но като главна се налага промяната в начина ни на живот. От една страна е средата в жилищата ни, където все по-често ползваме климатици, не проветряваме достатъчно, постиламе с мокети и килими почти през цялата година. Друга причина е много честото използване на антибиотици и ваксини. Храненето ни също е много променено – все по-често добавяме различни храни, за които не знаем почти нищо, например какви химикали са били използвани. Всички тези неща ни отдалечават от “естествения” начин на живот. Затова и доминантното мнение е, че именно те са причината за разпростирането на алергиите в съвременния свят”.

В силно развитите западни държави процентът на алергиите е много висок, те достигат до 25 – 30 на сто. Съответно в страни с ниско жизнено равнище процентът е много нисък. В случая с Гърция е характерен фактът, че сред ромите почти не се срещат случаи на алергии в сравнение с останалото население.

“Съвременният човек избягва честите контакти с инфекциите. Решава да вземе антибиотик много бързо, ползва ваксини също толкова често. Но вирусните инфекции всъщност “тренират” имунната система. Когато това престане тенденцията е в полза на появата на алергии. Например едно дете, което започва да ходи на детска градина от много ранна възраст има по-малка вероятност да прояви алергия, защото е в непрекъснат контакт с инфекциите и така неговата имунна система укрепва.

Не бих искал думите ми да бъдат приети погрешно: Разбира се, че трябва да вземаме антибиотик и да се ваксинираме, но винаги и само след консултация с лекар. Напълно погрешно е да се взема антибиотик след появата на температура от първия ден”.

Но ако вие все пак сте между щастливците, на които им се разминава само с малко кихане или симптомите не продължават за повече от няколко дни, можете да прибегнете и до “природната аптека”, но отново не без консултация с лекар.

Съществуват храни, които могат да повишат защитата на организма и да облекчат алергичните симптоми. Ето кои са те:

Категории: Общество алергии пролет ринит антихистаминови препарати имунотерапия десенсибилизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus