Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Синдикалистите започнаха блокади на общините

10 Юли 2013 / 14:07:28  GRReporter
670 прочитания

Сградите, които помещават администрацията на общините Атина, Никия, Агио Димитрио, Илиуполи, Аргируполи, Неа Смирни, Таврос, Илион, Егалио и Агиа Парескеви в района на Атика са под блокада от синдиката на Съюза на служителите в организациите за местно самоуправление (ПОЕ-ОТА). Блокадите са естествено продължение на стачните действия от предишните два дни срещу идващите съкращения на персонала.

Служителите протестират срещу внесения вчера в парламента законопроект, с който ще се постановят уволненията на заетите в публичния сектор. Съкращенията засягат засега главно общинската полиция и службата на училищните пазачи и трябва да влязат в сила до края на лятото. 

Още в седем сутринта в сряда, синдикалисти блокираха сградата на атинската община на улица Лиосион. Те закачиха платна с надпис “Блокада” на главния вход на сградата. Подобна тактика се приложи и в останалите общини, които подкрепиха протеста.

Междувременно управителният съвет на синдиката ПОЕ-ОТА свика общо събрание, за да вземе решение какви ще са следващите протестни действия. “Не са познали, ако си мислят, че ще стоим и ще чакаме да уволняват колегите ни”, заяви още вчера председателят на синдиката Темис Баласопулос. “Правителството още не е разбрало на какво сме способни”, каза той без да пояснява, какво има предвид.

Довчера, въпреки стачката на общинските служби, отдел “Чистота” продължаваше да действа. Сега след засилване на синдикалния отпор се очаква и неговата дейност да бъде прекратена.

Освен в района на Атика, блокади са осъществени и на сградите в общините на Патра и Солун. Вестник Етнос съобщава, че общинските полицаи в Патра са инициирали протестно шествие в центъра на града. В Солун 16 коли на общинската полиция, следвани от мотоциклетисти са блокирали централни артерии на северния град.

Заетите в кметствата и общините обявиха, че протестите под различна форма ще продължат. В събота и неделя няма да се явят на работа в знак на несъгласие с водената от централното управление политика. В понеделник ще се проведе протестен концерт на площад Синтагма пред парламента.

Съюзът на служителите в организациите за местно самоуправление ще подадат иск до Върховния касационен съд срещу внесения в парламента законопроект със съкращенията в публичния сектор. Синдикалистите искат той да бъде обявен за незаконен. В подкрепа на исканията, двата най-големи синдиката на страната ГСЕЕ и АДЕДИ обявиха национална стачка следващия вторник, 16 юли.

 

Категории: Общество социални проблеми стачки общински полицаи Гърция съкращения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus