Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Окастрят излишния персонал в общините

09 Юли 2013 / 16:07:14  GRReporter
806 прочитания

Втори ден Гърция остава със затворени общински служби, заради стачката на синдиката на служителите в организациите за местно самоуправление ПОЕ-ОТА. В началото на седмицата правителството обяви, че закрива общинската полиция. Тя има 3600 служители и тяхната основна дейност е да пишат глоби за неправилно паркиране.

Служителите категорично отказват да се подчинят на плана на правителството и заплашват с масови стачки. GRReporter потърси за коментар представителите на общинските служби. Във вторник преди обяд пред офисите на службата бяха събрани десетки потърпевши, които чакаха решението на синдикалния орган за идните действия.

Поискахме среща с представител на синдиката на общинските полицаи, за да изложи гледната точка на хората, които може от следващия месец да останат без работа. Вместо кратко изявление, с което да опише проблема, срещнахме грубото: “Махайте се оттук. Имаме си работа!”

Няма как да не отбележим, че за първи път от 2009, от както са  започнали  поголовните съкращения в Гърция  срещаме подобно отношение. Опитът ни от десетки протестни шествия на най-различни професионални и социални групи сочи, че хората, които са заплашени от кризата искат да бъдат чути. Това обаче явно не важи за общинските полицаи в Атина.

Гражданин, който също е безработен коментира по-късно разигралата се сцена: “Не очаквайте друго поведение от общинската полиция. Повечето от тези хора са получили позицията си в резултат на познанство или чрез някакъв друг тип привилегировано отношение. Те смятат, че промените в Гърция не могат да ги засегнат и затова все още отказват да приемат реалността в страната”.

Истината е, че по-голямата част от новоназначените в последните години са минали изпити, за да получат позицията на общински полицаи, но това не важи за всички. Тази длъжност няма други изпълнителни характеристики освен писането на глоби. Служителите нямат право да носят оръжие, нито да издават актове за превишена скорост или за нарушение на пътно-транспортния правилник.

Два часа по-късно, след като Съюзът на общинските полицаи се присъедини към протестното шествие на заетите в организациите за местно самоуправление, намерихме заместник-председателя на Съюза на общинските полицаи Танос Тацис за коментар.

След като даде едно неясно обяснение за поведението си по-рано през деня, той каза: “Не може някакви безмозъчни хора от надзорната тройка или от правителството да закрият общинската полиция. Искаме от държавното управление да ни гарантира, че полицията ще поеме пълния брой на заетите в общинската полицейска служба. Не приемаме никакви други условия”.

Тацис подчерта, че освен да пишат глоби за неправилно паркиране, служителите в общинската полиция имат общо 28 задължения, но не даде повече подробности кои са те.

Планът на правителството е да закрие общинската полиция, като неефективна служба. До септември заетите в нея трябва да влязат в програмата за мобилност. След оценка на способностите им, една трета от тях ще бъдат допълнително обучени и ще бъдат прехвърлени към отдела на пътната полиция към министерството на гражданската защита. Други  5% до 10% от тях ще останат на щат в общините с различна длъжност.

Закриването на общинската полиция не намира голям отпор от страна на широката общественост. Ситуацията обаче не е такава за други планирани хоризонтални съкращения, каквито са масовите уволнения на пазачите в училищата.

В програмата за мобилност на новия министър на административната реформа Кириякос Мицотакис са включени и 2200 училищни пазачи до края на юли. “Нека ни кажат защо смятат, че училищните пазачи не изпълняват професионалния си и граждански дълг”, призова председателят на синдиката на служителите в общините ПОЕ-ОТА, Темис Баласопулос.

От министерството на държавната администрация отговарят, че до момента общините не са дали списъци с оценка на качествата на служителите си и затова правителството е принудено да съкрати цели отдели, които са в организациите за местно самоуправление.

“Преди да започнат да съкращават обикновените пазачи в училищните дворове, нека направят една преоценка на служителите в парламента, които надминават 1500 души”, каза един от протестиращите пред сградата на министерството.

Промените в държавната администрации активизираха нова вълна от стачки. Плановете на правителството се съсредоточават засега главно в съкращаването на персонал само в кметствата и общините. Някои от синдикалните лидери от сектора коментират, че те са лесен източник на масови уволнения, без реално да се подобри работата на държавната администрация.

Според представител на синдикалния орган на Атинска община, стачките няма да имат резултат. Съкращенията ще се реализират в името на следващия транш от помощната програма, но подобрение на държавната администрация няма да има. ПОЕ-ОТА обяви, че стачката продължава и в сряда, 10 юли. Общинските полицаи заявиха, че няма да се върнат на работа докато правителството не оттегли законопроекта, който включва техните съкращения.

Категории: Общество социални проблеми стачки общински полицаи Гърция съкращения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus