Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Схинуса или неподправената красота на Кикладите

10 Юни 2013 / 20:06:53  Анастасия Балездрова
3999 прочитания

Остров Схинуса е втората по популярност туристическа дестинация сред малките Кикладски острови. Намира се на около четири морски мили от Куфониси и на югозапад от Наксос.

Пристанището – Мерсини е прочуто като един от най-сигурните пристани за малки плавателни съдове в Егейско море. При пристигането си посетителите виждат само няколко сгради, които създават съвсем погрешна представа за острова. Те не са къщи на местните островитяни, а ресторанти, които привличат клиенти, които разполагат със собствени ветроходни яхти, моторници или катамарани.

След малко повече от километър по един лъкатушещ нагоре път пред погледа се открива основното селище в Схинуса – Хора (или Панагия). То е построено на голяма височина, заради факта, че в миналото островът е бил честа жертва на пиратски набези и не се вижда от пристанището. За сметка на това обаче предоставя прекрасна гледка. В северната част съществува още едно селище, наречено Месария.

Голямото предимство на Схинуса са многото плажове. Най-красивият сред тях в Псили амос, следван от Цигури, Ливади и големият плаж Лиолиу, където морето е доста плитко. Близо до Хора се намират плажовете Алмиро, Фундана, Фикио, Алигария и Геролимнионас, където пясъкът е бял на цвят. Пътната мрежа не е развита и до повечето от плажовете се стига по черни пътища, но разстоянията не са големи.

Хора е красиво село, построено в традиционния за Кикладите стил. То е заобиколено от ниски хълмове, осеяни с ниви и плажове със сини морски води.

Сравнен с Донуса и Куфонисия, остров Схинуса прилича на рог на изобилието. На острова са развити както земеделието, така и животновъдството. Сред най-характерните култури е бобовото растение фава, която местните събират в края на май. Животновъдите отглеждат овце и кози, с чието мляко се приготвя прочутото пикантно твърдо сирене кефалотири и изварата мизитра. Местните произвеждат също плодове и зеленчуци и се занимават с риболов и туризъм. Рибарите от Куфониси също носят пресния си улов и в Схинуса.

 

Друга силна страна на острова е кухнята в ресторантите. Повечето са семейни и предлагат вкусни, почти домашно блюда, приготвени изцяло от местни продукти. Но, въпреки че островът е малък, на него могат да се опитат и изискани специалитети. В ресторант Deli Евдокия предлага традиционни рецепти, но преработени по маниера на новата гръцка кухня.

Тя е с произход от острова, но когато със съпруга си Димитрис решили да открият ресторанта преди малко повече от 10 години местните ги гледали с недоверие. Днес те посрещат в него включително хора с огромни финансови възможности, които се обаждат от яхтите си да поръчат вечерята си, докато са още в морето и се наслаждават на слънцето и морето. На острова няма нощни заведения, но две от кафетериите работят до късно вечер.

Категории: Пътепис Схинуса малки Кикладски острови традиция кухня туризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus