Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сред дивия морски пейзаж на Куфонисия

04 Юни 2013 / 19:06:27  Анастасия Балездрова
6138 прочитания

Втората спирка в обиколката на Малките Киклади е остров Куфониси. Мястото е по-популярно с общото наименование Куфонисия, тъй като островите са два, но само единият е обитаем.

Неизменна част от островния комплекс е и Керос. Островът е малък – с площ от 15 кв. км. и в днешни дни е необитаем. Последните жители са го напуснали преди около 40 години, заради липсата на всякакъв вид инфраструктура. За сметка на това там могат да бъдат видяни различни останки от кикладката цивилизация.

Остров Като (долно) Куфониси също е почти необитаем. Площта му е 4,3 кв. километра и единственото нещо, което се среща там са един ресторант и летни къщи.

Куфониси или Ано (горно) Куфониси

Това е най-малкият и най-гъсто населен кикладски остров. Площта му е едва 3,5 кв. километра, а жителите му са 340. За разлика от останалите островчета основният поминък на местните е риболовът и през последните години – туризмът.

Плажовете

Островът е известен за уникално красивите си плажове Финикас, Фанос, Италида и Пори и техните смарагдени води. Те са много близо до основното селище и пристанището и до тях може да се стигне или по удобни пътеки, или от страна на морето.

Разходката с лодка предоставя възможността да разгледате крайбрежието и скални феномени като „окото на дявола“. Морското дъно е изпълнено с живот, който заслужава да бъде разгледан отблизо.

Островът

Куфониси е типичен кикладски остров. Бялото и синьото са преобладаващите цветове, но всяка разходка в тесните живописни улички предлага приятни изненади. Докато бродите не е изключено да срещнете някоя от гостоприемните възрастни жени, която да ви почерпи в дома си сладко от бергамот и да ви разкаже истории за острова, където е родена и израснала.

На острова има много ресторанти и всякакъв вид заведения, а за престоя си туристите могат да изберат от традиционното студио под наем до апартамент в луксозни хотели.

Риболовът

Независимо с каква друга работа се занимават, повечето от местните жители се занимават и с риболов. Неслучайно островът е известен с това, че има най-големия брой рибарски лодки на глава от населението: 60 лодки за 340 жители. На острова оцеляват още остарели професии като традиционните корабостроителници, където майсторите правят почти всичко на ръка.

Капитанът и неговият остров

Когато пристигнете в Куфониси неотменно ще намерите на кея капитан Констандис Прасинос. Той е най-емблематичната фигура на острова. Допреди 20 години кръстосвал морета и океани с големи търговски кораби, сега той е човекът, който ви посреща и изпраща на любимия си остров.

Освен рибарските, капитан Констандис има две лодки, които е кръстил „морски таксита“, с които развежда туристите около Ано Куфониси. Спира на най-добрите за плуване места, а след това винаги има малко хляб, за да нахрани прегладнелите от водата посетители. Разходката с него включва и посещение на ресторанта на неговия приятел на кея на Като Куфониси, където можете да опитате вкусна риба или месни специалитети.

Но най-красивият момент в това кратко пътуване е преминаването покрай Гларониси – къс земя, на който живеят много гларуси и затова наречен остров на гларусите“. Морето е изваяло причудливи форми в скалите и оставило малки и красиви заливчета, покрити със златист пясък.

 

 

 

Как отиваме до Куфонисия

Идеалният вариант е да имате своя ветроходка или моторница, или пък да наемете такава, за да можете да се насладите на пейзажа и морето далеч от големия брой посетители, които пристигат през юли и август. Най-сигурният транспорт, независимо от настроенията на ветровете в Егейско море остава фериботът от Пирея.

 

Земен рай“

Категории: Пътепис Куфонисия малки Кикладски острови море плажове пътуване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus