Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Професор Георгиос Битрос: Разсрочването на гръцкия дълг е въпрос на време

22 Юли 2010 / 12:07:36  GRReporter
8159 прочитания

В интервю за Мария Спасова известният преподавател в Икономическия университет в Атина признава, че еврото трябва да се върне там, откъдето започна - 0,80 щатски долара и от това ще се възползва не само Германия, но и България, Гърция, Испания

- Г-н Битрос, мислите ли, че мерките, предприети от гръцкото правителство  са достатъчни, за да намалят разхищенията в държавния сектор?

- Нека разделим взетите мерки на две категории. Това са мерките, които правителството се надява, че ще донесат задоволителни държавни приходи, за да се намали бюджетният дефицит. Това бяха увеличението на ДДС, премахването на великденските премии и на различни добавки, мерките за жилищата, за узаконяването на незаконните постройки и т. н. Разбира се, тези мерки се реализират постепенно, следователно и резултатите от тях ще се появят постепенно. До момента не разполагаме с резултатите. Това са, да кажем, мерките, които взеха за увеличаване на постъпленията. От друга страна са на път да вземат и различни структурни мерки – говорят за приватизации, за либерализиране на професии, разбира се, все още не са започнали да ги осъществяват, но в един момент са поели, имам предвид правителството е поело, конкретни ангажименти да пристъпи към всички тези процеси, чрез които се очаква гръцката икономика да си възвърне конкурентоспособността и да започне да се подобрява износът, платежният баланс, като чрез подобряването на платежния баланс бюджетът да може да си поеме въздух с увеличаването на приходите.

- Аз ще повторя въпроса за публичния сектор. Той трябва да бъде намален, това е съвсем ясно. Мерките, които бе обявено, че ще бъдат взети, достатъчни ли са, за да бъде намален държавният сектор?

- Моето мнение, което монзина не споделят, е, че в крайна сметка държавният сектор не може да остане в тези размери, в които е сега. Задължително броят на заетите в държавния сектор ще се намали. Дали това ще стане гладко, както го планира правителството, т. е. назначавайки само един срещу пет, които излизат в пенсия, или ще стане малко по-насилствено, със съкращения, или поне с неподновяване насрочните  договорите на заетите лица, това мисля правителството го е отложило за догодина или за следващата година, в момента приоритетите са други. Моето мнение обаче е, че публичният сектор след края на настоящата програма няма да е същият. Ще бъде много по-малък, по-организиран, по-ефективен, и само посредством това оптимизиране ще започнат да се оптимизират и възнагражденията на заетите в държавния сектор.

- Втората причина за големия дефицит на Гърция е укриването на данъци. Според вас има ли лекарство за тази болест, господстваща в гръцкото общество?

- Със сигурност има лекарство. Не е необходимо да откриваме нови начини да се справим с укриването на данъци. Можем да се поучим от западните държави какво са направили, за да ограничат укриването на данъци. Укриването на данъци е показател за неефективността на гръцката държава. Укриването на данъци съществува, защото гръцката държава не си е свършила добре работата. Какво е вашето впечатление – че ако в Америка, или Швеция, или Германия, държавата не беше успяла да приложи законите, нямаше да има укриване на данъци? Навсякъде се укриват данъци. Държавата има едно задължение – да прилага законите, които е създала. А тези закони, за да бъдат приложени, са необходими процедури и наблюдение. Там се е провалила гръцката държава, т. е. нямаше ги нито процедурите за прилагането на законите, нито наблюдението. Ако хванеш 10 души, които укриват данъци, и ги изпратиш в затвора, сигурен съм, че останалите ще си помислят два и три пъти преди да укрият данъците си. Тук имаше един период, много голям период, да речем 50 години след войната, когато държавата си затваряше очите за укриването на данъци. А онези, които хващаше, ги «пипаше с мека ръкавица», без наказание, без нищо. Смятам, че ако бъдат хванати онези, които укриват данъци, с помощта на процедурите на новото законодателство, ако бъдат наказани за назидание, много скоро укриването на данъци ще изчезне в Гърция, както изчезна и в други западни държави. Разбира се, някакъв процент укриване на данъци има навсякъде, дори и в Америка, дори и в Германия. Сивата икономика е част от икономиките, базиращи се на пазарния механизъм, защото докато държавата налага ограничения, пазарът намира начини да избегне ограниченията на правителството, и така се създава укриването на данъци и корупцията. Големият проблем на Гърция обаче не е укриването на данъци, големият проблем на Гърция са държавните разходи. Няма начин да се затвори «ножицата» на дефицита без да се намалят публичните разходи. Добре прави държавата като се старае да намали укриването на данъци с прилагането на закони, и разбира се, когато укриването на данъци се пресича, данъчните ставки трябва да намаляват, за да се създават стимули у хората да декларират доходите си. Но от друга страна, колкото и средства да бъдат събрани от укриването на данъци, което има много големи странични действия върху икономиката, защото при пресичането на укриването на данъци данъчните приходи се увеличават, но тъй като вземаш приходи от частната икономика, спада търсенето и се предизвиква рецесия, колкото и средства да бъдат събрани, няма да са достатъчни. Най-добрият, най-ефективният метод е намаляването на държавните разходи. Държавата харчи много средства, харчи ги безцелно и неефективно. Следователно трябва да се намалят държавните разходи, и то не само да се намалят, но да стане по-ефективно използването им.

- Да, а как може да стане това?

Категории: икономическа криза разсрочване на дълга Георгиос БитросПазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus