Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Контрабандата с цигари гори гръцката икономика

08 Февруари 2016 / 16:02:38  GRReporter
1250 прочитания

Над 4 милиарда незаконни цигари се продават в Гърция всяка година според данни на цигарената компания „Папастратос”. По сметки на световната информационна агенция Bloomberg въз основа на данъка от около 85 на сто за всеки пакет от 20 цигари, дори само той би могъл да внесе годишни приходи в размер на 670 милиона евро. Тази сума е по-висока от планираното от правителството увеличение на осигурителните вноски, което провокира мащабни протести срещу пенсионната реформа.

Борбата с укриването на данъци е един от най-острите „камъни” в преговорите между Гърция и нейните кредитори от 2010, когато бе подписан първият спасителен пакет с участието на Еврозоната и Международния валутен фонд.

Незаконни цигари се продават в самия центъра на Атина  - от сградата на парламента до площад Омония срещу 12 евро за стек. Някои от тях пристигат от Китай, други - от Египет и Пакистанпо морето с помощта на „кораби – призраци”. Същевременно някои местни тютюнопроизводители продават насипно необложени данъчно пакети с тютюневи листа директно на производителите дори чрез интернет. Според една от рекламите в мрежата, цената е 25 евро за килограм.

Гърция е една от държавите с най-голям брой пушачи в света. Според изследователя от гръцката Национална школа за обществено здравеопазване, пушенето в страната струва годишно над 3 милиарда евро. Тази сума включва от разходите за болнично лечение до загубени трудочасове. Въпреки че цените на цигарите в Гърция са сред най-ниските в Европейския съюз, над 20 на сто от тютюневите продукти са имитации на маркови продукти или необложени с данъци, се посочва в изследване по темата.

Според публикацията на Bloomberg същите практики се прилагат и по отношение на алкохола и горивата. Годишно в страната се консумират около 24 милиона литра необложено данъчно ципуро, като загубите за държавните каси се равняват на 200 милиона евро. Над 200 милиона евро на година се губят от контрабанда с горива, твърди Асоциацията на компаниите за търговия с петролни продукти. Същевременно стотици хиляди гърци играят на хазартни игри чрез нелицензирани за целта компании, предимно в интернет.

Прекъсването на контрабандата с продукти за всекидневно потребление, като цигарите и гривата би следвало да е проста задача, но свързаните с него политики са по-сложни, казва пред агенцията икономистът от банка Пиреос Илиас Лекос. „Фактът, че голяма част от гръцкото общество се възползва от контрабандата прави изключително трудни предприемането на строги мерки”, посочва той. 

Категории: ИкономикаКомпании контрабанда цигари алкохол горива укриване на данъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus