Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

(Поне) Три причини, за да не се слеят Alpha Bank и Eurobank

05 Септември 2010 / 08:09:13  GRReporter
4009 прочитания

Банковите сливания са като сватбите - докато и двамата младоженци не се появят в църквата и не кажат заветното “да” тръпката “ще се случи ли или няма да се случи” я има. В изисканите салони на Атина в момента най-светската тема за разискване е предстоящото (?) обединение на две от най-големите гръцки частни банки Alpha Bank и Eurobank. Медиите се изпреварват да цитират източници от първа ръка, които или участват в преговорите или ги следят с изключително внимание и много отблизо, за да съобщят колко близо до компромиса се намират двете страни.
    Без да претендираме, че разполагаме с информация от първа ръка, но като се опираме на здравата финансова логика пред обединението на двете банки стоят (поне) три сериозни препятствия:
1. Балансът на акциите. Както GRReporter вече писа, решенията за сливане на банки се взимат трудно, защото поне един от тези, които решават ще загуби поста си. В конкретния случай това е президентът на Alpha Bank Янис Костопулос, който притежава 9% от акциите на банката. В случай на сливане с Eurobank той ще се превърне във втория по големина акционер след Спирос Лацис, чието семейство държи между 44 и 45% от Eurobank. Запознати с характера на Янис Костопулос твърдят, че позицията на втора цигулка никога не го е интересувала.
        Разбира се, за този деликатен конфликт на интереси Спирос Лацис, който не случайно е най-богатият грък, е намерил решение. Моделът вече е изпробван при приватизацията на Националната петролна компания на Гърция ЕЛПЕ и работи. Тогава Лацис отстъпи 100% от мениджмънта на компанията на гръцката държава в срок от 5 години, въпреки че притежаваше по-голям дял от акциите от гръцката държава. Нещо подобно в момента се предлага и на Янис Костопулос.
2. Новото банково обединение ще трябва да изплати на гръцката държава 2 милиарда евро за привилигерованите акции, които тя държи в двете банки - Alpha  и Eurobank. Това означава, че новият банков колос ще трябва да увеличи уставния си капитал с повече от 2 милиарда евро, най-вероятно с 3 милиарда. Това е твърде голяма сума, за да бъде извадена от чийто и да е джоб с лека ръка. Ще са съгласни ли най-големите акционери Лацис и Костопулос да направят такава инвестиция? Деликатен въпрос.
3.Най-сериозното препятствие пред обединението на двете банки е третото и то се нарича ликвидност. С нея и двете банки имат сериозни затруднения. И те не са изключение. Преди дни президентът на Националната банка на Гърция и на Съюза на гръцките банки Василис Рапанос официално призна, че финансовите институции в страната нямат пари. В момента Eurobank дължи на Европейската Централна Банка 20 милиарда евро, а Alpha bank - 15 милиарда евро. Т.е. заедно сумата става 35 милиарда евро. Новият банков колос няма да може да купува пари от пазарите. Чуждестранните инвеститори  не искат да дават заеми на гръцки банки, защото ги преценяват с твърде голям риск. Известни икономисти също заявиха пред GRReporter, че банковите обединения са малко вероятни, защото те няма да решат основния проблем на банките - ликвидността. Какъв е смисълът тогава от едно обединение на Alpha Bank и Eurobank? Президентът на Европейската Централна Банка Жан-Клод Трише вече обяви, че извънредните мерки за стабилизиране на банковата система в еврозоната не могат да продължават вечно. И даде срок - до януари 2011. А след това? Заемите към Франкфурт ще трябва да се връщат. Безспорно Спирос Лацис ще трябва да намери решение и на този проблем преди да свърже деловата си дейност с Янис Костопулос.

    А иначе обяснимо е желанието на всички да има сватба. Ако семействата на Alpha Bank и Eurobank се свържат съдбовно, това ще образува най-голямата финансова институция в страната, която ще управлява капитал от 177 милиарда евро - 68 милиарда е зестрата на Alpha Bank и 109 милиарда на Eurobank. От тях 83 милиарда евро са вложения и 110 милиарда евро са заеми. В новия колос ще работят 38 хиляди души и ще разполага с 2600 клонове, 1760 от които ще са извън Гърция.
    “Не е важно да си най-голям, важното е да си най-добър”, подчерта пред GRReporter висш мениджър от групата на Националната банка на Гърция. И това е дилемата пред Спирос Лацис и Янис Костопулос. Защото нито един от двамата не би искал да види банковият им Титаник да потъне.

Категории: Alpha Bank Eurobank сливанеИкономикаКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus