Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-богатите гърци за 2009

26 Декември 2009 / 00:12:52  GRReporter
8406 прочитания

Списък с трийсетте най – влиятелни гръцки инвеститори на Атинската стокова борса (The 30 Major Greek Shareholders on the main ASE) представи специализираната в борсовите новини гръцка преса. Източниците включват Business File, Economiki, Epitheorissi, The Vovolini Archive, Naftialiki, Greek Shipping Review, Lloyd’s List, the Financial Mirror и други  медии. Информация е предоставена също от Foundation of the Hellenic World, агенциите за финансов и икономически анализ Hellastat и ICAP, както и от отделите на връзки с обществеността на различни инвеститори и финансови анализатори.

Проучването представя моментна снимка на основните фигури на пазара и не изключва промяна в позицията на основните фигури, които притежават значителни дялове (над 5%), струващи милиони евро на съответната дата. Класацията е базирана върху данните от затварянето на Атинската стокова борса на 6 юли 2009 година. В писъка не са включени акции притежавани от фондации. Изключение правят само случаите консолидирани активи, когато определен инвеститор притежава компания Х, която от своя страна притежава акции в друга компания У и двете компании са вписани във фондовата борса. Стойността на активите на отделните акционери е изчислена на базата на пазарната цена на акциите към 6 юли 2009 година. Някои гръцки имена липсват от списъка поради двойно гражданство или са част от World Greek Rich List, като Дейвид-Левентис от семейството на Coca Cola HBC, които обикновено са вписани в британското издание на най–богатите гърци в Обединеното кралство.

Първи в списъка е Спирос Лацис и цялата фамилия Лацис, които са оценени на 2,6 милиарда евро. След като поема бизнеса от покойния си баща капитан Янис Лацис, в последните десет години Спирос разширява семейния бизнес, като инвестира успешно в корабоплаване и петрол, като успоредно с това развива и активна благотворителна дейност. Корпоративната група Лацис притежава  EFG Group, базирана в Женева. Филиали на корпорацията съществуват в цял свят, включително притежава  и 44% от втората по големина търговска банка в Гърция EFG Eurobank Greece. Семейството е собственик на 36% непряко участие в борсовия участник Hellenic Petroleum, joint venture с държавно участие, който управлява големи проекти на Балканския полуостров. Лацис притежава и базираната в Люксембург компания Lamda Development с основна дейност, на която е изграждане и търговия с недвижими имоти и търговски центрове.  Други дейности на семейната корпорация са  Private –Sea и Private-Jet,  дружества, които предлага услуги с луксозни яхти и самолети. Шейсет и две годишния Спирос Лацис има професорска степен по икономически науки от London School of Economics и е отбелязан на 149 място в класацията на Forbs на най – богатите хора на планетата.

Втори в листата на гръцките милионери са фамилиите Канелополос и Папалексопуло с капитал от 607 милиона евро. Корените на едни от най–издръжливите във времето предприятия могат да проследят произхода си чак до края на 19 и началото на 20 век, когато една малка група студенти от Политехническия университет в Цюрих се връщат в родна Гърция с нови бизнес идеи. Елитната група е била известна като „кръгът от Цюрих” и е включвала Николаос Канелополос, Андреас Хаджикириакос, Леонидиос Економидес и Александрос Захариу. Приятелите обединяват сили през 1902 година и образуват предприятие за производство на цимент, което наричат „Хаджикириакос , Захариу и Ко”, което по – късно преименуват TITAN. Настоящият председател на дружеството TITAN е Андреас Канелополус, който заедно с неговото семейство ( племенникът му Димитрис Палексополос е изпълнителен директор на предприятието от 1996 година) държат над 40% от TITAN Cement  - компания-майка със силен експорт и много добре развита вертикално разгърната група с филиали навсякъде по света.

Вардис Вардиноянис и неговото семейство са трети в списъка на най – богатите гърци с 560 милиона евро. Вардиноянис е гръцки нефтен магнат, президент на компанията Motor Oil Hellas, основана от неговото семейство в началото на седемдесетте години на двайсети век. Motor Oil Hellas търгува с петролно базирани продукти както на местния, така и на световния пазар и разпространява рафинирани продукти чрез мрежа от бензиностанции на дъщерното си дружество Avin Oil и предоставя гориво за самолети. Други дейности на фамилията се разпростират в областта на издателството, телевизията, радиото и логистиката. Втората генерация от клана, Йоанис Вардиноянис е собственик на най – големия процент акции в критската компания Sea Star Capital, контролираща двата най – големи морски превозвача ANEK  Hellenic Seaways. Семейството произхожда от остров Крит и се занимава активно с благотворителност, политика и футбол.

Четвърти в списъка на гръцките богаташи са Никос и Евангелос Стасинопулос с 405 милиона евро. Техният холдинг  Vihalco произвежда и търгува с мед, стомана и алуминий има 80 годишна история. Холдингът съдържа над 90 дружества, шест от които са вписани в Атинската стокова борса и има производствени мощности в Обединеното кралство, Гърция и други балкански страни.  Никос е председател на Vihalco и има 7,2 право на глас (акциите са анонимни). Брат му, Евангелос има 35% от правото на глас в Vihalco, 8,2% право на глас (анонимни акции) от Elva – компания за производство на плосковалцувани алуминиеви продукти, както и 9,3% право на глас (анонимни акции) от Halcor – дружество за производство и обработка на медни сплави.

Категории: ОбществоИкономикаПазариБорсови новини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus