Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мълва за сливане на Εurobank и Alpha Bank

03 Септември 2010 / 19:09:01  GRReporter
2222 прочитания

След кратка лятна почивка слуховете за поредното банково сливане в Гърция пак започнаха да се надигат, като този път все по-често се говори за евентуален съюз между Εurobank и Alpha Bank. След разрастването на икономическата криза и рязкото свиване на пазара, както и все по-трудното кредитиране от международните пазари, ликвидността на банките започна да намалява. Това доказа и скорошното признание на председателя на Съюза на гръцките банки и президент на Националната банка на Гърция Василис Рапанос, че банките вече нямат свободни средства да покриват нуждите на гръцкия бизнес.

В последните дни гръцките медии непрекъснато пишат за това как министърът на финансите Георгос Папаконстантину се е срещал както с президента на Alpha Bank Георгиос Костопулос, така и с изпълнителния директор на Εurobank Николас Нанопулос. Въпреки това от централните управления и на двете банки отричат официално да се разглежда въпроса за евентуално сливане. Специалистите на пазара обаче коментират, че тези слухове най-вероятно ще се окажат истина поради факта, че след сливането на Εurobank и Alpha Bank ще се образува мощна финансова институция, която ще е устойчива на икономическите превратности и ще надмине по размери най-силната частна банка в страната – Националната банка на Гърция. Песимистично настроените в банковите среди коментират, че едно подобно сливане може да не се окаже  правилната стратегия обаче за справяне с проблемите като липса на ликвидни средства и застрашена капиталова адекватност.

В анализ на гръцкото издание Zougla се казва, че активите на новата супер-банка ще достигнат 177 милиарда евро, 110 милиарда от които ща са кредити и 83 милиарда евро депозити. Потребителската мрежа ще разполага с 2600 офиси в цялата страна, а служителите ще надхвърлят 36 хиляди души. Новосъздадената банка след евентуалното сродяване на Εurobank и Alpha Bank надвие по размер и сила досегашния първенец Националната банка на Гърция, която държи активи от 122 милиарда евро, с 75 милиарда евро кредити и 68 милиарда евро депозити. Мрежата й за обслужване на клиенти наброява 1771 офиси, а служителите в нея също надминават 36 хиляди души.

Преструктурирането на банковата система стана тема номер едно след предложението на Пиреос банк да изкупи голяма част от дяловете на двете държавни банки Пощенска и Земеделска за приблизително 700 милиона евро. Правителството и по-специално Министерството на финансите не зае официална позиция по конкретното предложение, но заяви, че ще разгледа всички възможности за реорганизация и подобрение на банковата система в страната. В момента все още се очаква крайния доклад на трите големи банкови консултанти HSBC Bank Plc, Deutsche Bank AG London Branch и Lazard Frères SAS, от който ще стане ясно до колко предложението на Пиреос банк е изгодно за държавата. Чуждестранните консултанти ще излязат и с мнение по въпроса за сливането на гръцката Земеделска банка с Пощенска, Спестовна и Атики банки. Реорганизация в банковата система ще има, просто все още големите играчи държат картите си затворени.  

Категории: ИкономикаПазариКомпании Eurobank Alpha Bank сливане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus