Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полуфабрикатите, джънк фуд и компютърът виновни за детското затлъстяване

25 Юли 2014 / 17:07:31  Анастасия Балездрова
807 прочитания

Едно от всеки три деца в Гърция е с наднормено или прекалено за възрастта си тегло. Според ново изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Гърция, наред с Италия, Словения и САЩ са страните-членки на организацията, където проблемът е най-сериозен.

Ситуацията на европейско ниво не е по-добра. Според оповестените наскоро резултати на проучването „Евробарометър” жителите на страните от Южна Европа почти не правят никакви упражнения, нито практикуват някакъв спорт. Водач в негативната класация е България, където 78 на сто от гражданите нямат никаква физическа активност. В Гърция техният процент е почти 60 на сто, далеч над средната за Евросъюза стойност от 42 на сто.

С тази своя пасивност родителите са изключително лош пример за децата си, които от много малки се приучават към застоял начин на живот, вследствие на което трупат килограми и сериозни здравословни проблеми. За причините за детското затлъстяване и начините да се справим с него GRReporter разговаря с диетолога и специалист по правилно хранене Михалис Дзулис.

Какво причинява детското затлъстяване?

Детското затлъстяване е сериозен проблем в Гърция от доста години и за съжаление сме първи в Европейския съюз по този показател. Причината за него е както погрешният начин на хранене на децата, така и застоялият начин на живот. Така балансът между енергията, която получават спрямо онази, която изразходват не е нулев. Освен това децата вече не играят на открито, както правеха предишните поколения. Сега са много по-ограничени вкъщи и много повече от заниманията им като изучаване на чужди езици, музикални органи и т.н. се извършват в дома. В допълнение и забавленията вече са свързани със статични предмети като телевизора, видео игрите и компютрите.

Как можем да се справим с този проблем? Какви начини предлагате?

Науката се занимава непрекъснато с този проблем, но не толкова в насоката как да се справим с него, колкото да установим къде точно се крие.

Моето предложение е родителите да се ангажират по-активно в този процес. Смятам, че една от главните причини за детското затлъстяване е фактът, че родителите не прекарват достатъчно време с децата си. В резултат на това е много ограничено времето, което семейството прекарва заедно.

Разбира се, родителите често нямат достатъчно време на разположение нито за собствената си физическа активност, нито за да имат такава заедно с децата си. В резултат на това нито те, нито децата им спортуват по някакъв начин. Преди години семействата излизаха заедно, организираха пикници, участваха в различни дейности, независимо дали те бяха спортни или не. Сега това не се случва. И родителите, и децата са натоварени със задачите си и така отсъства всякаква спортна активност. Затова смятам, че за да се преборим с детското затлъстяване е необходимо обучение на родителите.

За също толкова важно смятам и обучението на децата в училищата. Трябва да се провеждат лекции от специалисти, които да запознаят децата с проблема в дълбочина и да им дадат съвети. Основното обаче е децата да разберат същността на проблема.

Каква е ролята на храненето в този процес? Все по-често децата хапват полуфабрикати и предпочитат храна от заведения за бързо хранене.

Да, това е много голям проблем. В интерес на истината, в Гърция консумацията на полуфабрикати не е толкова голяма, но за сметка на това храната в заведенията за бързо хранене е много популярна.

И в тази насока е необходимо да се обърне вниманието на родителите, които трябва да се занимаят сериозно с всекидневното меню в домовете си. Имам предвид, че семействата трябва да се хранят правилно и заедно, за да могат впоследствие децата да се научат на това. Да научат значението на храненето, да се хранят здравословно по няколко пъти на ден.

Какви са последствията на затлъстяването за здравето на децата?

То предизвиква редици здравословни проблеми, като диабет, сърдечни заболявания, нашумелия през последните години метаболичен синдром. Той включва захарния диабет тип I и II и някои сърдечносъдови заболявания. Всички тези свързани с метаболизма проблеми много често се проявяват и при деца на много ранна възраст и това е опасно.

Категории: Общество детско затлъстяване физическа активност обучение правилен режим на хранене
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus