Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицейски отряди ще се борят с расисткото насилие

22 Януари 2013 / 14:01:46  GRReporter
958 прочитания

Гръцката полиция учреди нови отряди и служби, които ще се занимават само със случаите на расистко насилие. В рамките на усилията за намаляването на нападенията срещу имигранти властите откриха и горещата телефонна линия 11414, на която гражданите ще могат да подават сигнали за подобни случаи.

Полицията ще приема анонимни и обаждания на трети лица, но не и на самите жертви. След това описаните случаи ще се разследват, като властите гарантират анонимността на подалите сигнала. В допълнение те ще могат да подадат директно своите жалби към конкретните служби.

В размките на разследването жертвата на расистко насилие ще трябва да бъде прегледана от съдебен лекар.

Във всички случаи и независимо от вида на нападението, ако жертвата няма документи и е влязла в Гърция незаконно, отношението на полицията ще бъде както към всички останали нелегални имигранти. Т.е. ще следва задържане и задействане на процедурите по екстрадирането на имигранта.

Директорът на полицията Никос Папаянопулос подчерта, че „няма да се дава подобна форма на имунитет” на имигрантите, които ще информират за расистки нападения, понеже те ще започнат масово да дават сигнали с единствена цел да се сдобият с разрешително за пребиваване.

„Проблемът ще бъде решен по организиран и систематизиран начин, директно и решително”, подчерта той и изрази надеждата си, че новоучредените служби няма да просъществуват дълго, „защото краят на тяхната работа ще означава и край на расистките нападения в Гърция”.

Според Папаянопулос след доказването на расистките подбуди в дадено нападение полицията ще иска позволение от прокуратурата да публикува снимките на виновниците. Той посочи, че така ще бъде възможно да получат сигнали и за други техни нападения от страна на жертвите, които ще ги разпознаят.

Директорът на полицията отказа да коментира дали убийството на пакистанския гражданин Шехзад Лукман миналата седмица е имало расистки мотиви, като се позова на факта, че разследването по случая не е приключило.

В новите служби ще работят около 200 полицаи, които „ще се обучават в конкретната област в процеса на работа”.

В същото време пакистанската общност провежда акция за събиране на необходимите за изпращането на трупа на убития младеж в Пакистан. Председателят Джавет Аслам заяви, че гръцкото правителство не е отговорило на искането му за финансова помощ. „Все още нямаме никакъв отговор от страна на министерството и разчитаме само на помощта от страна на наши съотечественици и на гръцките граждани, които искат да ни помогнат”.

Пренасянето на трупа струва 1 500 евро. „Това е най-ниската цена, която намерихме. Други погребални агенции искаха до 3 000 евро. В момента ни липсват 200 евро”, посочи Аслам. Той допълни, че пакистанците в Атина са събрали също пари, за да помогнат на семейството на жертвата. „Семейството му е много бедно. Имат 8 деца. Шехзад им изпращаше пари от работата си тук”.

Заловените малко след убийството на Шехзад нападатели бяха изпратени в предварителния арест след неубедителните им показания пред прокурора. Върховният комисариат на ООН за бежанците осъди нападението срещу имигранта от Пакистан, който приживе е подал молба, за да получи статут на бежанец и убежище в Гърция.

От международната организация призоваха гръцките власти „да преприемат незабавни мерки и да изправят пред правосъдието всички замесени в нападения с расистки подбуди и да предотвратят подобни нападения в бъдеще”. 

Категории: ОбществоКриминална хроника расистки нападения полицейски отряди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus