Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ново убийство на имигрант с расистки подбуди

18 Януари 2013 / 20:01:44  GRReporter
1898 прочитания

27-годишният пакистански гражданин Сахджат Лукман е поредната жертва на расистко нападение в Атина. Младият мъж почина вследствие на удар с остър предмет по главата, който му нанесли двама нападатели.

След нападението двамата избягали с мотора, с който се придвижвали, но малко по-късно били заловени по сигнал на таксиметров шофьор на площад Синтагма. Впоследствие в дома на единия полицаите открили 50 предизборни листовки на ксенофобската партия Златна зора.

Според източници задържаните твърдят, че са нападнали младежа, понеже се движел с велосипед и им попречил да преминат с мотоциклета си. Допълват, че той дори им се опълчил, когато му направили забележка.

В момента двамата са задържани в главното полицейско управление в Атина и ще дадат показанията си пред прокурора в неделя.

Нападателите са стари познайници на полицията. През 2007 срещу тях са били повдигнати обвинения за кражба в магазин за дрехи. Въпреки това криминалното досие на единия останало „чисто” и така през 2008 успял да подаде документите си и да бъде назначен за пожарникар година по-късно.

От СИРИЗА определиха нападението като расистко и упрекнаха полицията и министерството на обществения ред, че не прави нищо, за да спре „бандите на фашисти-убийци, които се разхождат безгрижно по улиците на Атина и убиват беззащитни хора”.

От прес службата на ведомството отвърнаха, че левите целят да извлекат политически дивиденти от убийството.

В същото време полицията в Атина успя да разбие международна мрежа за трафик на нелегални имигранти. Според властите участниците в нея са пренасяли с лодки голям брой нелегални имигранти от Турция към Гърция и след това към Италия.

В паралелни акции в Атина и Родос бяха заловени общо 14 души, сред които и заподозрените за „лидер” и „икономически ръководител” на мрежата. Други 14 участници се издирват от Interpol и Europol в Турция, Белгия и Германия.

Членовете на мрежата събирали желаещите да влязат незаконно в Гърция имигранти в Истанбул и Измир, след което ги извозвали до турските брегове на Егейско море. От там ги транспортирали със собствени или взети под наем лодки, както към островите Родос, Кос и Митилини, така и към региони на континентална Гърция.

По подобен начин участниците в мрежата от Атина събирали желаещите да напуснат незаконно страната имигранти в района на област Атика, след което ги извозвали с ТИР-ове към крайбрежните региони на западна Гърция. От там заминавали за Италия, отново с лодки.

Те определяли заплащането в зависимост от маршрута, крайната дестинация и възрастта на имигрантите. Тарифите започвали от 1 200 евро на човек до някой от островите и стигали до 2 500 евро за желаещите да пристигнат в Атина. За децата тарифата била смъкната на половина.

Осем от заловените участници в мрежата са гърци, петима са сирийци и един е иракчанин. Двамата „лидери” са сирийци, а отговорникът за транспортните средства, които използвали трафикантите е грък.

По време на разследването властите открили голям брой мобилни телефони и SIM-карти, морски карти с обозначени на тях маршрути, уреди за навигация и пет паспорта. Конфискувани са 20 000 евро, два автомобила, оборудване и материали за направата на фалшиви паспорти, които били открити в дома на един от трафикантите в атинското предградие Егалео.

На пристанището в Егио пък била открита платноходка под ливански флаг, която била в ремонт. С нея трафикантите планували да транспортират голям брой имигранти до Сицилия. Открит е още един и се издирват още три лодки, които са свързани с дейността на мрежата.

В същото време полицията в Крит предотврати транспортирането на 77 нелегални имигранти. В ранните часове днес властите откриха имигрантите в района на Стомио до Елафониси, малко преди да се качат на лодката. Полицията информирал преминаващ наблизо рибар. Сред имигрантите имало също жени и деца.

Имигрантите бяха отведени в полицейското управление в град Хания, за да се установи тяхната самоличност. Повечето от тях заявили, че целта им е била да стигнат до Италия.

На 28 януари в Атина се очаква посещението на председателя на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността на Съвета на Европа, Нилс Музниекс. Той ще посети затвори, психиатрични клиники, центрове за задържане на имигранти и бежанци и ще се срещне с министри и представители на неправителствени и антирасистки организации.

Утре в Атина ще се проведе протест срещу расизма и ксенофобията антирасистки протест под наслов: "Атина-град без фашисти”, който се очаква да придобие още по-силна динамика след убийството на пакистанския гражданин.

Категории: Криминална хроника трафик на имигранти расистко нападение протест
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus