Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

По документи Гърция и Германия не са приключили Втората световна война

20 Март 2014 / 18:03:02  Анастасия Балездрова
2560 прочитания

Между двете страни не е подписано споразумение за примирие, а само договор, че те не се намират във военен конфликт. Това дава право на Берлин да отрича, че дължи обезщетения за причинените щети на Гърция, твърдят членовете на Националния съвет за изискване на германските задължения.

На пресконференция, която организираха в залата на Журналистическия съюз в Атина те представиха аргументите, на които основават своето искане. Героят от Гръцката съпротива и депутат от СИРИЗА в настоящия гръцки парламент Манолис Глезос разказа, че опитите Германиш да бъде заставена да изплати дължимото са започнали още през 1946. Самата организация съществува от 20 години и въпреки че стана особено популярна след началото на икономическата криза се оказва, че е действала непрестанно в полза на каузата.

Политикът – ветеран и журналист по професия, както подчерта представи фактите. Според организацията Германия дължи пари както на гръцката държава, така и на отделни граждани, които са пострадали по време на инвазията.

“Задълженията към държавата са три. Първото е свързано с репарациите за унищожението на гръцката икономика след окупацията на страната от нацистките войски. Сумата е 7 милиарда 100 милиона долара с номинална стойност от 1938, които по данни на Банката на Гърция днес се равняват на 108 милиарда евро и е определена от Междусъюзническата комисия в Париж през 1946. Германия твърди, че не дължи тези пари, но в същото време България и Италия изплатиха своите репарации по силата на същото решение. Ако то не е валидно следва Гърция да върне дадените от двете държави пари”, посочи Глезос.

Второто задължение на Германия към Гърция е свързано с така наречения “окупационен” заем, който Гърция е била принудена да вземе в полза на окупационните войски. Той е бил в размер на 3,5 милиарда долара от 1938 или 54 милиарда евро. Според различни източници в първите години след войната Германия е изплатила няколко вноски по този заем, “което означава, че де факто е признала задълженията си по него”.

На трето място той постави археологичните находки и произведенията на изкуството, които нацистките войски са задигнали от Гърция. “Всеки път, когато се срещам с представители на Германия ги питам за тях, но никога досега не съм получил отговор защо не върнат поне тях”.

Глезос каза, че е поставил въпроса за изплащането на задълженията и пред настоящия германски президент Йоахим Гаук по време на посещението му в Гърция по-рано този месец. “Отговор получихме само от министъра на финансите Волфганг Шойбле, който каза, че тези неща са останали в миналото и трябва да гледаме напред. В същото време обаче само преди три години Германия задължи Чехия да изплати обезщетения на германците от областта Судетия, а през май 2013 правителството в Берлин взе решение да изплаща пенсии на израелски граждани, оцелели след Втората световна война,” подчерта той и допълни, че Гърция е единствената страна, която не е била обезщетена след войната.

По време на пресконференцията не беше обявена сума за щетите на отделни гърци. Според организацията над 100 различни селища са били подпалени и много от жителите им зверски убити от нацистките войски. Едно от тях е и Лингиадес – мястото, където германският президент избра, за да се извини на Гърция за действията на нацистка Германия. “Отчитаме това извинение като много важна стъпка, въпреки че беше отправено със закъснение от 70 години. Но колко искрено може да бъде то ако не е придружено от действия”, заяви Аристомеис Сингелакис, който заедно с други членове на организацията развяха лозунг с думите “Правосъдие и обезщетения” веднага след речта на Йоахим Гаук в Лингиадес.

С връзка чрез Skype в пресконференцията се включи и германският историк проф. Кристоф Шминк – Густавус, който е написал историята на унищожението на селото от германски войници. “Озовах се там случайно през 1990 и видях пред себе си едно срутено село. Хората ми разказаха какво се е случило и аз го записах. Никой от тях не говореше за репарации, а само че искат историята на селото да стане част от историята на войната. Затова написах трилогията, която беше издадена в Йоанина. Аз не съм политик и се срамувам, когато виждам германския президент да иска извинение, както направи по-рано във Франция и в Италия. Да се извиниш без да поемеш отговорността си е лесно. А Германия има задължения за нечовешките действия на войските си в Гърция”, каза той.

От организацията обвиниха гръцките правителства, че никога не са предприели действия да изискват тези задължения. Според адвокатката Христина Стамули “от юни 2000 година до днес всички правителства до едно отказват да ни предоставят разрешение от страна на министъра на правосъдието, както е регламентирано в закона, за да могат отделни граждани да подадат искове срещу Германия в международния съд в Хага”. Тя се позова на делото за зверското клане в Дистомо, което бе отхвърлено от международния трибунал и посочи: “От юридическа гледна точка решението на съда съветва страните да не подават искове, а да седнат на масата на преговорите и да решат така своя спор. Разбира се, това се отнася за Германия и Италия, но същото важи и за Гърция, стига да има политическа воля за това”.

Организацията е поискала среща с председателя на парламента Евангелос Меймаракис, за да се информира за членовете и програмата на новосформираната комисия с участието на депутати от всички партии, която има за цел да проучи въпроса с военните репарации.  

Категории: ОбществоПолитика Втора световна война Германия Гърция военни репарации Манолис Глезос Йоахим Гаук
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus