Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Германският президент ще се извини за жертвите на нацизма в Гърция

06 Март 2014 / 20:03:30  Анастасия Балездрова
929 прочитания

Въпросът за уреждането на германските военни репарации беше една от основните теми в разговорите между гръцкия президент Каролос Папуляс и германския му колега Йоахим Гаук, който се намира на тридневно официално посещение в Гърция. В общите им изявления пред медиите Каролос Папуляс заяви, че Гърция не се е отказала от това свое искане и е необходимо възможно най-скоро да започнат двустранни преговори по този въпрос.

На тези негови думи Йоахим Гаук отговори, че не би могъл да има различна позиция от правното становияе на германското правителство. „Това, което мога да направя е по време на посещението ни в Янина да намеря думите и да призная вината на Германия за причиняването на жертви в региона”.

Германският президент не се ограничи само с това и допълни: „Вината не е само материална, тя има и морални аспекти. Германия имаше погрешен подход и много неща са забравени. Но морална вина съществува. Аз ще покажа пътя. Ужасите на нацизма трябва да останат в паметта ни”.

В петък двамата президенти ще посетят село Лингиадес, което се намира близо до Янина, за да почетат паметта на жертвите на нацизма. Йоахим Гаук предизвика вълнение у гръцкия си колега като го нарече „борец срещу тези варвари”. Щастлив съм, че мога да представлявам една съвсем различна Германия от онази, която сте видели тогава”, каза още германският президент.

Неговото посещение в Гърция предизвика малобройни, но доста бурни протести. Забраната на полицията за провеждане на митинги и шествия по време на престоя на германската делегация предизвика гнева на синдиката на Комунистическата партия на Гърция ПАМЕ, както и на общинските служители и учителите в основните училища, които се бяха подгряли със сблъсъците си със силите на реда миналата седмица.

От сутринта полицията приложи в действие плана си за въвеждането на драконовски мерки в района около площад Синтагма и улица Ироду ту Атику, където се намират резиденциите на президента и премиера на страната и забрани всички публични митинги и шествия на открито от 08:00 до 19:00. От съображения за сигурност в 13:30 бе затворена и станцията на метрото на същия площад.

Въпреки проливния дъжд, който се изля над центъра на гръцката столица малко преди обед, около 300 членове на синдиката ПАМЕ проведоха шествие от площад Омония към правителствените сгради. На средата на улица Стадиу те бяха възпрепятствани от полицейските автобуси, които силите на реда бяха поставили в изпълнение на забраната за провеждане на шествия. Група от около 50 членове на ПАМЕ обаче успя да се промуши от тротоара и се опита да продължи шествието към министерството на финансите. Тогава полицаи от отрядите за борба с масовите безредици ги спряха със сълзотворен газ, протестиращите отвърнаха с удари с прътовете на знамената на синдиката, които носеха и за няколко минути улица Стадиу се превърна в арена. От сблъсъците имаше няколко леко ранени.

снимка: Eurokinissi / ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Около час по-късно на площад Клавтмонос се събраха общински служители, бившите чистачки в министерството на финансите и учители, към които се присъединиха и членове на ПАМЕ. По време на митинга от уредбите звучаха призиви за всеобщо недоволство срещу забраната за провеждане на протести и упреци към двата големи синдиката АДЕДИ и ГСЕЕ, че не са организирали шествие „в деня, когато в Атина се намира представителят на страната, която потъпква гръцкия народ”.

Те потеглиха на шествие отново по улица Стадиу и след няколко метра бяха принудени да спрат пред полицейските автобуси. След като не успяха да убедят ръководещия блокадата полицай, че е длъжен да ги пусне, за да протестират срещу режима на мобилност и предстоящите съкращения на държавни служители, те изненадващо поеха на шествие към всички улици, от които биха могли да се спуснат към парламента. Навсякъде срещнаха полицейски блокади и след около час и половина се върнаха обратно на площад Клавтмонос, откъдето се разотидоха. Междувременно предизвикаха объркване в движението по големите улици, които не бяха затворени от полицията.

В същото време преговорите на гръцкото правителство с представителите на кредиторите продължават. Един от най-важните въпроси в дискусиите, по който поне засега няма съгласие е рекапитализацията на гръцките банки. в тази рамка Банката на Гърция представи доклада на международната агенция BlackRock за състоянието на гръцкия банков сектор, според който нуждата от капитали за банките до края на 2016 възлизат на 6,4 милиарда евро. 

Категории: Политика президент Йоахим Гаук Каролос Папуляс германски военни репарации жертви на нацизма протести синдикати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus