Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пакистанци получават по 2,5 евроцента за килограм събрани портокали

11 Юли 2014 / 11:07:07  GRReporter
871 прочитания

Непрекъснатите полицейски акции през последните седмици в убежища на пакистански работници, които живеят в град Скала, област Лакония, и работят като берачи на портокали, изглежда са основната причина за петдневната стачка и протестно шествие на чуждестранните работници. Те сигнализират също така за расистко поведение от страна на местните власти и искат по-добро отношение. Както твърдят представители на пакистанските работници, с които се свърза вестник „Катимерини“, те са дискриминирани по отношение на въпроси от ежедневието, като нямат достъп до нормално жилище, а биват гонени от площада и други обществени места, като плажовете. В отговор на исканията кметът на Евротас Йоанис Грипиотис, чието име е споменато от протестиращите като участник в подобни действия, отхвърли обвиненията, като подчерта, че от доста време е настоявал за решаване на въпроса със законното пребиваване на работниците, и че въпросните инциденти се отнасят до спорове между имигрантите и работници от друга националност. Също така той посочи, че в района съществува чувство на несигурност поради появата на голям брой имигранти.

Според местните власти, както и според самите имигранти, в района работят като берачи на портокали 700 - 1000 пакистанци. Плащат им се по 37 евроцента за щайга набрани портокали, или 2,5 евроцента за килограм. Парите, които изкарват на ден според самите тях, са около 15-20 евро, в зависимост от опитността на работещия. Повечето от тях събират парите, за да помагат на семействата си в Пакистан. Условията, при които живеят и работят, изглежда не се различават особено от тези на работещите техни сънародници в ягодовите плантации в Неа Манолада.

Въпреки кървавия инцидент от април 2013, когато надзиратели в ягодова плантация там откриха огън срещу пакистанци и раниха десетки работници, изглежда ситуацията не  се е подобрила нито в Неа Манолада, нито в други места, където в селското стопанство работят чуждестранни работници.

 

 

 

Категории: Пакистанци имигранти расистко отношение полицейски акции протести стачка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus