Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Случаят с "кървавите ягоди" задейства мудния държавен апарат

19 Април 2013 / 13:04:03  GRReporter
4297 прочитания

Гръцката полиция залови тримата надзиратели, които стреляха срещу имигрантите – берачи на ягоди в Неа Манолада. Срещу мъжете, които са на 21, 27 и 39 години бяха повдигнати обвинения за нападение и стрелба срещу работниците. Най-младият бил заловен на улица в града, докато другите двама – в адвокатска кантора и в присъствието на прокурор.

Снощи и по-рано днес полицейските власти заловиха двама други мъже, които бяха обвинени в укриване на престъпници, понеже са скрили нападателите в домовете си през изминалите две нощи.

снимка: ethnos.gr

В същото време стана ясно, че единият от нападателите е с ясно изразени расистки наклонности. През август миналата година той с още двама души вързали за автомобил един египтянин - работник на ягодовите полета и го влачили по улиците в село Неа Манолада. По случая е образувана досъдебна дописка за причиняване на тежки телесни повреди, но процесът все още не се е състоял.

От разказите на имигрантите и на жители в конкретното и околните села, в Неа Манолада е наложен един гръцки апартейд срещу имигрантите, които работят в ягодовите плантации. Те са принудени да работят много часове за много ниско заплащане, живеят в изключително мизерни условия и много често стават жертви на насилие от страна на собствениците на плантациите и техните надзиратели. Паралелно с това, както GRReporter вече писа разследването на престъпните действия е практически невъзможно, заради наложения своеобразен “закон за мълчанието” в региона, както и поради факта, че никой не може и да припари до плантациите.

снимка: tovima.gr

Камерите на гръцките телевизии, които вчера никой не си позволи да спре показаха условията, в които живеят работниците. Те спят натъпкани един до друг върху “легла”, направени от дървени палети и картони. Дрехите им са окачени по “стените” на покритите с найлон колиби, в които през зимата треперят от студ, а през лятото температурите достигат до 50 градуса по Целзий.

Стрелбата срещу работниците миналата сряда успя да задейства закостенелия държавен механизъм. Днес в Неа Манолада пристигна министърът за защита на гражданите Никос Дендиас, придружен от екип на новоучредения полицейски отдел за борба с расисткото насилие и от инспекцията по труда.

“Това, което се случи тук е не само незаконно, то противоречи директно на смисъла на човечността. Случаят е напълно неприемлив и не е представителен за общата култура на гръцкия народ и гръцкото общество”, заяви министърът при пристигането си в селото. Той допълни, че само преди седмица е направена поправка в закона, по силата на която полицията вече има право да провежда проверки във връзка с неспазването на трудовото законодателство. “Новото постановление бе подписано от президента. Върпеки това не усещам никакво затруднение да призная, че държавните органи не бяха винаги на място. Това показва необходимостта от реформите, които се провеждат”.

снимка: naftemporiki.gr

Министърът каза още, че никой от работниците – имигранти, които нямат разрешително за законно пребиваване в Гърция не се намира в ареста, нито е заплашен от екстрадиране.

В същото време в региона бяха арестувани четирима собственици на ягодови плантации за това, че са наели за работници имигранти без разрешително за законен престой в Гърция. Те дадоха показания пред прокурора и след определянето на датата на съдебния процес срещу тях бяха освободени.

Категории: Криминална хроника имигранти ягодови плантации стрелба Никос Дендиас Неа Манолада
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus