Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Още две секции в град Каламата и село Ставрос

29 Август 2014 / 15:08:02  Анастасия Балездрова
1359 прочитания

Град Каламата в южната част на Пелопонес и село Ставрос в региона на Солун са двете нови места, където предстои да бъдат открити избирателни секции по време на парламентарните избори в България на 5-ти октомври, съобщи за GRReporter първият секретар на посолството на Република България в Атина Мариана Петрова.

По думите й и за двете места са подадени заявления за гласуване, които надхвърлят регламентирания  от изборното законодателство брой от 40 заявления. До момента местата, където ще бъдат открити секциите не са определени. От посолството обаче вече се намират в контакт с представители на местните български общности за тази цел.

До момента са подадени общо 87 електронни заявления за гласуване в Гърция:

Ставрос – 18

Атина (кв. Ексархия) – 7

Атина (посолство ) – 8

Кавала – 1

Каламата – 43

Патра – 3

Родос – 2

Солун – 3

Ханя – 2

Първият секретар на посолството припомни, че срокът за подаване на заявления за гласуване изтича на 9 септември. Те могат да се подадат по електронен начин на следния линк: http://www.cik.bg/foreign_register_pi2014?, в съответното дипломатическо или консулско представителство на страната или по пощата. От посолството ще обявят окончателния списък с адресите на избирателните секции, които ще бъдат открити в Гърция по-късно през септември, тъй като преди това трябва да бъдат получени всички изпратени по пощата заявления. Както се посочва изрично в съобщението на посолството, пощенското клеймо трябва да е с дата до 9 септември 2014.

Като медиен партньор на проекта за подпомагане на масовото гласуване на българите в чужбина GRReporter припомня, че според решение на ЦИК № 656-НС от 07.08.2014 г. избирателните секции извън страната се образуват:

·     в местата, където има дипломатическо или консулско представителство - при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват.

·     независимо от наличието и броя на подадените заявления – в местата, в които на проведени до 5 години преди изборния ден избори (2009 г.) е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели; списъкът на местата се обявява от Централната избирателна комисия не по-късно от 50 дни преди изборния ден (15 август 2014 г.);

·     извън изброените по-горе места по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40; ръководителите на дипломатическите или консулските представителства на Република България изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно 12 септември 2014 г.

Желаещите да се запознаят с начина на попълване на заявлението с цел да бъде открита нова избирателна секция могат да получат подробна информация в сайта на проекта на следния линк: http://news-bg-abroad.com/2014/08/23/declaration-solidarity-secrets/

Категории: Българи в Гърция парламентарни избори гласуване електронно заявление изборни секции посолство на Република България в Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus