Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Къде ще се гласува в Гърция на 5-ти октомври

21 Август 2014 / 15:08:20  Анастасия Балездрова
1945 прочитания

Централната избирателна комисия определи местата в чужбина, където предстои да бъдат открити избирателни секции на изборите за новите членове на българския парламент на 5 октомври. Според решението в Гърция ще може да се гласува в Атина, Солун, Александруполи, Волос, Йерапетра, Кавала, Родос, Патра и Ханя. В Атина ще бъдат открити избирателни секции на две места – в посолството и в централния квартал Ексархия, без до момента да е ясен техният брой.

GRReporter припомня, че на проведените през месец май тази година избори за членовете на Европейския парламент броят на гласувалите в центъра на гръцката столица бяха повече от гласоподавателите, които избраха да упражнят вота си в посолството на България в квартал Филотеи.

Същевременно министерството на външните работи съобщи, че българите в  чужбина могат да се регистрират за участие в изборите на 5-ти октомври чрез подаването на електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия на следния линк: http://www.cik.bg/foreign_register_pi2014? В съобщението на министерството се припомня, че срокът за това, както и за подаването на заявлението в съответното дипломатическо или консулско представителство или чрез изпращане по пощата е 9 септември 2014.

На сайта на ЦИК може да се направи и справка по ЕГН или по държава дали подаденото от всеки гражданин заявление е потвърдено. Линкът за проверка по ЕГН е http://www.cik.bg/foreign_check_pi2014?check и по държава - http://www.cik.bg/foreign_registered_pi2014.

Според разпространената от министерството и посолството на Република България в Атина информация, извън изброените места за гласуване на всяко място и по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40; ръководителите на дипломатическите или консулските представителства на Република България изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно 12 септември 2014 г.

Във връзка с провеждането на парламентарните избори сайтът ни бе включен като медиен партньор в проекта за подпомагане на масовото гласуване на българите в чужбина. От тази позиция GRReporter ще публикува всякаква информация във връзка с провеждането на изборния процес извън България и ще следи за наличието на запитвания, оплаквания и искания на българските граждани, които живеят и работят в други страни.

До момента проектът за улесняване на масовото гласуване на българите в чужбина е обхванал над 50 различни места по света с мрежа от местни координатори. Тя е представена на картата на проекта, откъдето желаещите могат да се информират подробно.

Медийни партньори на проекта са също Еврочикаго (www.eurochicago.com ), Кафене нет (www.kafene.net ), БГГлас (www.bgglas.com ), Нова дума(www.novaduma.com ), Melange Bulgaren (www.bulgaren.org) и България сега (www.bulgariasega.com ). 

Категории: ОбществоБългари в Гърция парламентарни избори ЦИК избирателни секции подаване на електронно заявление за гласуване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus