Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Онкоболните в Гърция останаха без лекарства

04 Юни 2012 / 14:06:21  Анастасия Балездрова
1960 прочитания

В улисаната в предизборните страсти Гърция, след грандиозния неуспех на партиите да съставят кабинет онкоболните и хората с постоянни заболявания останаха без лекарства.

От почти месец насам те и близките им обикалят отчаяно от аптека в аптека и от болница в болница с надеждата да намерят необходимите медикаменти. В някои случаи успяват да ги намерят, макар и със закъснение. Но има и случаи, в които те не успяват да се снабдят и поставят под огромен риск своето лечение.

Но пред проблема с липсата на лекарства са изправени всички осигурени в Националната система за здравни услуги, заради отказа на фармацевтите да предоставят безплатно лекарства, преди да им бъдат изплатени задълженията на държавата към тях. По техни изявления сумата възлиза на около 950 милиона евро. От една седмица пациентите плащат цялостната сума за медикаментите, без да знаят кога и дали изобщо ще получат пари от здравната каса обратно. Далеч по-драматично е състоянието на пенсионерите с минимални доходи, чиито пенсии бяха орязани и нямат възможността да платят в брой.

В търсене на причините за проблема GRReporter се свърза с председателя на Съюза на фармацевтите в област Атика Константинос Лурандос. Той обясни, че фамацевтичните компании са преустановили снабдяването на болниците с лекарства на консигнация, също заради задълженията на държавата към тях.

„Според новия закон пациентите се снабдяват с лекарства за онкоболните от болниците. Правителството обаче не се постара първо да подсигури средствата и тогава да го задейства. Така болничните аптеки не можаха да се снабдят с лекарства, защото бюджетите им са много ниски. От друга страна фармацевтичните компании не дават на консигнация лекарства на болниците, които им дължат големи суми. Те настояват първо да бъдат изплатени задълженията”.

В много от болниците отпращат болните с обяснението, че нямат търсените от тях медикаменти в наличност. Казват им да потърсят в частни клиники, където трябва да ги платят в брой, въпреки че цените им са особено високи и могат да достигнат и до над 7 000 евро на месец.

Преди няколко дни в социалните медии бе публикувано съобщение с телефони, на които онкоболните могат да звънят, за да потърсят помощ.

„От Съюза на фармацевтите в област Атика решихме да помогнем за решаването на проблема. Затова създадохме бюро за подкрепа на гражданите и открихме специални телефонни линии. Хората, които не намират лекарствата си могат да получат информация от нас. Ние сме в контакт с фармацевтичните компании, от които научаваме кои болници са снабдили със свои медикаменти и така насочваме хората към коя от тях да се обърнат”

Константинос Лурандос каза още, че много хора, които са загубили свои близки вследствие на боледуване от рак предоставят безплатно останалите в домовете им лекарства на нуждаещите се от тях. „Това е много важно в случаите, когато дадено лекарство не е налично в никоя от болниците. Всекидневно ни се обаждат десетки граждани. Ще продължим да помагаме, докато не се намери решение на този проблем. Той може да се реши само чрез снабдяването на болничните аптеки с всички необходими лекарства, а не само с медикаментите, които са необходими за лечението на пациентите на даденото болнично заведение. Има болници, които имат лекарства за ракови заболявания, но те са предназначени за хората, които се лекуват там. Онкоболните се обръщат към тях за помощ, но не им ги дават, защото ги пазят за лечението на пациентите”.

Но въпреки сериозните последствия върху общественото здраве, фармацевтите нямат намерение да започнат отново да предоставят свободно медикаменти на своите клиенти. Константинос Лурандос заяви категорично, че протестът им няма да бъде преустановен, преди да получат натрупаните от 2011 задължения на Националната система за здравни услуги към тях.

Както се очакваше, проблемът с лекарствата на онкоболните предизвика рекции от страна на политическите лидери, макар и с голямо закъснение. Но дори и за този толкова сериозен социален проблем те отново имаха различни мнения. Андонис Самарас призова фармацевтите и производителите на лекарства „да проявят разбиране”, а на служебния премиер препоръча „да бъдат намерени средства, по какъвто и да е начин, за да се подсигури отпускането на лекарства на осигурените граждани и най-вече на тежко и хронично болните”.

От страна на ПАСОК се изказа доскорошният здравен министър Андреас Ловердос, който призова да бъде свикано съвещание на представителите на политическите партии под ръководството на служебния министър, за да се изнамери решение на проблема. Той изрази убждението си, че за всичко е виновна липсата на правителство, което „щеше да реши веднага проблема с лекарствата на онкоболните. Служебния кабинет не може да вземе такова решение”.

Решилите, че са напълно готови да управляват от СИРИЗА пък се ограничиха да разкритикуват предложението на Ловердос, без да предложат абсолютно нищо за същността на проблема. Независимите гърци заявиха, че за липсата на лекарства е виновен меморандумът, а от Комунистическата партия настояха да бъдат премахнати всички бюрократични процедури и лекарствата за онкоболните да бъдат разпределени чрез Националната система за здравни услуги.

Категории: Общество лекарства онкоболни фармацевти болници задължения политически реакции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus