Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фармацевтите ще получат пари, но продължават с протестите

24 Май 2012 / 17:05:55  Анастасия Балездрова
1348 прочитания

Решени да продължат протестите си поне до следващата седмица са гръцките фармацевти. Вчера в страната работеха само дежурни аптеки. Днес отвориха и останалите, но без да предоставят лекарства на кредит на осигурените в Националната система за здравни услуги. Причината е, че от началото на годината фармацевтите не са получили никакви пари от касата за предоставените медикаменти.

Късно снощи управата на Общогръцкия съюз на фармацевтите се срещна с министрите на здравеопазването, на заетостта и социалното осигуряване и с държавния министър. На срещата е било решено задълженията на Националната система за здравни услуги към фармацевтите в размер на 540 милиона евро да се изплати на три пъти. Първата вноска от 75 милиона се очаква да се изплати в петък, втората в размер на 115 милиона – на 31 май и последните 350 милиона евро – на 14 юни.

Ден по-късно председателят на съюза Теодорос Абадзоглу заяви, че той и колегите му очакват да започне изпълнението на обещанията, преди да решат дали ще преустановят протетса си следващата седмица. „За момента продължаваме и настояваме да се осигурят средствата за финансирането на Националната система за здравни услуги”, заяви той по време на дискусията, която съюзът организира на тема „Бъдещето на осигурителните каси след Националната система за здравни услуги”.

В речта си той посочи, че регламентираната със закон през 2011 сума за финансирането на националната здравна система в Гърция – 0,6 на сто от БВП постепенно се е смалила до 0,4 на сто. „В Националната система за здравни услуги бяха включени осигурителни каси, чиито общи разходи за 2011 са възлезли на 4 милиарда евро. Сега те трябваше да се справят с 2,25 милиарда, които на всичкото отгоре не се отпускат”.

Според предоставените от него данни фармацевтите не са в състояние да финансират сами работата си, „особено след намаляването на процента на нашата печалба. Все по-често фармацевтичните компании изискват да им плащаме в брой лекарствата, които поръчваме. За да се снабдим с по-скъпи лекарства това условие е задължително”.

Теодорос Абадзоглу описа една драматична ситуация, в която десетки аптеки са заплашени от конфискация, защото фармацевтите не могат да се справят със задълженията си. „Ако Националната система за здравни услуги продължи да не се финансира до юли ще обяви пълно спиране на плащанията. Затова ние предлагаме няколко неща, които смятаме, че могат да спомогнат за задържането на системата. Първото е повишение на финансирането до предвидените от гласувания миналата година закон 0,6 на сто от БВП. Второ, облигациите, които притежават две от включените в системата здравни каси да станат нейна собственост. Тяхната стойност е над 400 милиона евро и по този начин Националната система за здравни услуги ще може да си подсигури финанси. Третото е здравните вноски да се внасят директно в системата, без да е необходимо да преминават през осигурителните институти”.

Фармацевтите поканиха представители от всички политически партии, за да обяснят как виждат те бъдещето на здравната система.

Димитрис Вардзопулос от Нова демокрация заяви, че един бъдещ партиен кабинет ще запази днешната структура на системата, към която ще бъдат присъединени и малкото останали извън нея здравни каси. Като заместник-министър в кабинета на Лукас Пападимос той заяви, че вече е подписана договореност между Гърция и Германия за въвеждане на западноевропейската практика за предоставяне на здравни услуги в Гърция. „При нас финансирането е пряко зависимо от държавния бюджет. В програмата на Нова демокрация се предвижда намаляване на вноските за здравеопазване, така че ще има и намаление на средствата, което ще трябва да се компенсира”, посочи той.

Представителят на СИРИЗА, Янис Баскозос разкритикува политиката на правителствата от последните две години и заяви, че позицията на партията му е, че за да е качествено и достъпно за всички, здравеопазването трябва да се намира под държавен контрол”.

Представител от страна на ПАСОК не дойде, а от Комунистическата партия заявиха, че здравеопазването, фармацевтичната индустрия и всичко, свързано със здравето на хората трябва да е държавна задача.

Представителите на всички партии се съгласиха, че финансирането на Националната система за здравни услуги трябва да се увеличи поне до 0,6 на сто от БВП, а задълженията на фармацевтите към данъчните власти да бъда приспаднати от парите, които системата им дължи.

На срещата присъства и председателят на Съюза на лекарите в Атина Георгиос Патулис, който поиска подобно приспадане на задълженията на лекарите, които работят в Националната система за здравни услуги. „Ако продължим с това финансиране след два месеца няма да има нито болници, нито лечение, нито аптеки. Време е всички партии, независимо дали са за или против меморандума да отидат заедно в Европа и да представят ситуацията в гръцкото здравеопазване, която е трагична и не може да продължи по този начин”. Той посочи, че лекарите също възнамеряват да проведат протести с искане колегите им, които работят в националната система да получат дължимите им суми. Според Георгиос Патулис някои от тях не са получавали никакви средства от три месеца.

Категории: Общество фармацевти аптеки протести Национална система за здравни услуги финансиране
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus