Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Одиторите протестират срещу данъчни глоби

04 Февруари 2014 / 18:02:27  Анастасия Балездрова
871 прочитания

От 1 януари 2014 към данъчната лавина, която затрупа гърците през последните няколко години бяха добавени и много солени глоби. В опита си да съберат възможно повече пари в държавните каси, експертите от финансовото министерство въведоха високи лихви за всяко просрочено задължение. Оказа се, че със същия закон те са предвидили и изключително високи глоби за всички малки и средни предприятия и съответно за одиторите и данъчните консултанти, които обработват тяхната документация.

Мярката предизвика остри реакции сред представителите на одиторите, които проведоха протестен митинг на площад Синтагма пред гръцкия парламент във вторник. „Ако дадена фирма удържи по грешка 4 евро от месечната вноска на данъка, който плаща за свой служител, в момента, когато ще поправи грешката, ще бъде задължена да плати глоба на стойност 43 000 евро. Ако става дума за по-голяма счетоводна фирма глобата достига до 108 000 евро”, заяви пред GRReporter одиторът Панайотис Панделис.

„Фирмите не могат да понесат тези глоби и съответно единственото, което ще се скучи е да се увеличат просрочените задължения.  Да не говорим, че това ще предизвика дрязги между компаниите и одиторите, които ги обслужват”, допълни той.

Протестиращите одитори бяха подкрепени от Асоциацията на малките и средни фирми, търговските палати и Федерацията на служителите в данъчните управления. Според Панделис правителството трябва да оттегли глобите, които така или иначе няма да успее да събере.

Одиторът посочи, че те само ще влошат така или иначе негативния бизнес климат в Гърция и ще подействат като бариера пред потенциалните чуждестранни инвеститори. „Всички знаем колко са завишени данъчните ставки. Представете си как биха реагирали инвеститорите, които искат да открият бизнес тук, когато ги уведомим, че през следващите пет години и за най-малката грешка ще плащат десетки или стотици хиляди евро”.

„Ако финансовото министерство иска да наложи глоби, нека да го направи спрямо онези, които укриват данъци, а не спрямо малките и средни предприятия, които имат десетки служители. Именно те са фирмите, които създават заетост, затова и се борим за тях. Не е възможно министерството да не обръща внимание на това и практически да поставя под риск тяхното съществуване”.

Панделис посочи, че високите данъци пречат на инвестициите в Гърция. „Не става дума само за високите данъчни ставки, а и за всички допълнителни наредби, по силата на които данъчните задължения растат. Министерството и правителството трябва да се заемат сериозно със задачата да намалят данъците. За съжаление обаче, вместо да направят това, за да имаме инвестиции и икономически ръст, приемат мерки в точно обратната посока”.

В заключение той посочи, че ако действително цели да намали безработицата и да създаде икономически растеж гръцкото правителство трябва да оттегли глобите. 

Категории: Общество протест одитори данъчни глоби малки и средни фирми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus