Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците изправени пред данъчен Вавилон

02 Февруари 2014 / 12:02:40  GRReporter
1509 прочитания

Изгубени в превода са данъчните служители, счетоводителите и данъкоплатците, които се опитват напразно да се ориентират в разпоредбите на последните данъчни закони. Интересно е, че текстът на въпросните данъчни разпоредби е съставен първо на английски език. Заради лошия превод в законодателството са въведени термини, които са непознати дори на данъчните служители и счетоводителите.

Едновременно с това, увеличават се разпоредбите, които имат неясноти и които непременно трябва да бъдат разяснени от юридическите и данъчните служби на министерството на финансите, а „манифактурата” по издаването им продължава. За 1 година са издадени повече от 1100 циркулярни писма, които тълкуват данъчните закони.

Въпросите, внасяни ежедневно в централната служба на министерството са десетки, без това да означава, че може да им бъде отговорено. В резултат данъкоплатците се трупат в данъчните служби и се разправят със служителите, опитващи се да ги обслужат, и губят времето си. Данъчният хаос е замразил хиляди сделки, а в същия момент данъчни, счетоводители, свободни професии, нотариуси, инвеститори, собственици на недвижими имоти, работещи, пенсионери и земеделци са като на тръни.

Блокирани са всички прехвърляния на имоти, инвеститорите на борсата не знаят какъв данък ще платят за сделките, счетоводителите вдигат ръце от глобите, земеделците не знаят как ще бъдат обложени, а работещите и пенсионерите очакват решението на министерството за това какви и колко касови бележки ще трябва да събират тази година. Към всичко това се добавят още два проблема.

Първият засяга счетоводствата на фирмите и на осигурителните каси, които не знаят как да удържат данъка върху работната заплата. Счетоводствата не знаят и дали на онези, които работят на граждански договор ще се удържат 20% данък, като на онези на трудов договор. Няма решение и относно данъка, който ще плащат пенсионерите.

Вторият проблем се отнася до Обединения данък върху недвижимите имоти. Кадри на министерството и данъчни служители смятат, че опашките в данъчните служби ще се повторят, твърдейки, че ще се създадат огромни проблеми при пресмятането на данъците върху земеделските терени, както и при установяването на собствениците им.

Основните проблеми, които разгневяват бизнес средите, данъкоплатците, счетоводителите и данъчните служители са следните:

 Данък върху недвижимите имоти
Продажбите на недвижими имоти са замразени от 10 дни, след решението на нотариусите да се въздържат от изготвяне и подписване на нотариални актове. Според информациите, продавачите на имотите ще минават първо през данъчното, за да се провери данъкът, които произтича при продажбата, и след това  ще се съставя нотариален акт. Нотариусът ще бъде отговорен само за удържането и плащането на данъка върху капиталовите печалби.  Декларацията за ще се внася от продавача в данъчната служба преди подписването на сделката при нотариус, ще се проверява, потеърждава данъкът и ще се издава документ за задълженията. Данъкът ще бъде налаган на собствениците на имоти на базата на реалната стойност в момента на продажбата, на не днешната данъчна оценка, която няма нищо общо с действителността.

• Объркване с касовите бележки
Миналата седмица от Министерството на финансите изтекоха различни информации. Дори и днес работещите и пенсионерите не знаят кои касови бележки ще важат на 100% от стойността им и кои на 50%.

Специалният данък върху имотите, който се плаща със сметките за електричество, за 2012

Хиляди собственици на имоти бяха объркани, тъй като са смятали, че са платили данъка за 2012, а се оказа, че последната вноска е пресметната към парите за електричеството от следващите месеци. Закъснението на плащането на последната вноска създаде поредния хаос.

Възмущението от глобите

Бизнесмени и счетоводители смятат глобите за разрушителни и твърдят, че няма да има ползи за държавната хазна, а ще се увеличат просрочените задължения. От друга страна, данъчните инспектори говорят за пропуски в закона, които не позволява прилагането му.

Представители на счетоводителите и на бизнес средите се опитват да рационализират глобите чрез нови законодателни мерки. Те предупреждават, че ако министерството не рационализира глобите, ще се обърнат към правосъдието за отмяна на разпоредбите, като противоконституционни, тъй като да се изисква двойно до четворно данъчно облагане на една и съща данъчна основа и по същата причина. От своя страна  Министерството на финансите все още не е официално отговорило на тези възражения, нито е издало разпоредба за изясняване на начина, по който ще се прилага новият режим на санкции , който допринася за объркването и  удължава несигурността.

Въпреки това, вчера, длъжностни лица от Министерството на финансите говориха за намаляване с 50% на глобите. Промените, разглеждани от икономическия екип се отнасят до намаляване на глобата от 1000 евро за късното подаване на декларации по ДДС (2500 за големи предприятия), както и на глобите, предвидени за неиздаване на касови бележки.

Категории: данъци данъкоплатци объркване данъчни разпоредби данък върху недвижимите имоти касови бележки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus