Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Арабски плоски питки поръсени с подправки

21 Февруари 2014 / 00:02:57  GRReporter
1995 прочитания

Даниел Лахана

Известна сред местните като „Manakish bi Za'atar”, където „Manakish” означава „украсен” или „щампован” (в тестото се правят вдлъбнатини с пръсти - виж начин на приготвяне), а „za'atar” се отнася до родовото име на местна билка от семейството на мащерката*, това е популярна храна за закуска, а и предястие, в Ливан, и традиционно ястие в съседни страни като Сирия и Палестина. Често се гарнира със сирене или месо, но най-популярна е версията със za'atar по-долу. Има готови смеси za'atar, но лесно можете да си приготвите своя собствена като комбинирате мащерка (и евентуално риган и/или майорана), сусамови семена и плодове на смрадлика. Плодовете на смрадликата растат на храсти и са тъмно червени на цвят. Имат вкус на леко горчив и солен лимон, така че ако не можете да откриете тази съставка, можете да я замените с малко ситно настъргана лимонова кора и сол.

Тези плоски питки много си подхождат с Muhammara, разядка от печени червени чушки и орехи (вж. рецептата от миналата седмица тук).

                                                                             ***

РЕЦЕПТА

(за приблизително 8 (15 см) питки)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

За тестото, пресейте брашното с маята, захарта и солта в кухненски робот или мискер с кука за тесто и разбъркайте при сравнително ниска скорост, като прибавяте постепенно водата, докато тестото се събере и започне да се отлепя от стените на купата. Увеличете малко скоростта и разбъркайте, докато стените на купата останат напълно чисти, а тестото стане гладко и еластично.
 
Прехвърлете го в намаслена купа и го покрийте леко с фолио или чиста кухненска кърпа. Оставете го на топло място за около час и половина да се надигне или докато удвои обема си.

Междувременно смесете всички съставки за za'atar с достатъчно зехтин, за да се получи леко течна консистенция, подходяща за мазане.

Разделете тестото на 8 парчета и ги оформете като топки. Разточете всяка една върху набрашнена повърхност до диск с дебелина около 5 милиметра или по-малко.

Направете вдлъбнатини в тестото с върха на пръстите си

и намажете със сместа za'atar, като оставите ненамазан около 1 сантиметър от питката.

Прехвърлете питките върху гореща, леко намазнена тава и печете, ако е необходимо на партиди, в предварително загрята фурна на 220°C (425°F/степен 7 за газ) за около 5 минути или докато тестото стане леко хрупкаво и кафяво (Проверете дали долната страна се е изпекла).

Сервирайте питките топли (или охладени, върху решетка).

Можете да ги поднесете и с разядка от печени червени чушки и орехи (вж. линка за рецептата по-горе).

До следващата седмица, с нещо сладко ...

* Za'atar е сорт билки и включва членове от семействата на мащерката, ригана и чубрицата.

Готовата смес, която често се използва, съдържа една или повече от подправките от вида za'atar и има много регионални разновидности като дори варира според вкусовете на всяко семейство.

Категории: ПиткаМанакишАрабски хлябСредиземноморски рецептиManakish bi Za'atarРецептиМащеркаПлодове на смрадлика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus