Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

На следващите избори Златна зора няма да е трета сила

04 Юни 2014 / 15:06:14  Анастасия Балездрова
1620 прочитания

Гръцкият парламент отне депутатския имунитет на лидера на Златна зора Никос Михалолякос и депутатите Христос Папас и Янис Лагос. В поименното гласуване участваха 224 депутати, 223 от които гласуваха „за” и само един – независимият бивш депутат от Нова демокрация Никос Николопулос се въздържа. В гласуването не участваха депутатите от Златна зора, но и колегите им от групата на Независимите гърци, според които тримесечният срок, в който може да се проведе гласуването за отнемане на депутатския им имунитет е изтекъл.

Михалолякос, Папас и Лагос се намират в затвора в Коридалос, след като им бе наложен предварителен арест във връзка с обвиненията за управление и участие в престъпна група. Тримата присъстваха на днешното гласуване в парламента, след като получиха разрешение от прокурора.

Те бяха транспортирани при изключително строги мерки за сигурност, като колите влязоха в двора на парламента през страничния вход. При влизането си в сградата Михалолякос изкрещя към полицая, който го придружаваше: „Остави ме. Не ме докосвай. Аз съм лидер на партия”.  Дъщеря му Урания, която го очакваше пред вратата на пленарната зала го прегърна и извика: „Аз съм най-щастливата дъщеря на света”.

Когато пък тримата влязоха в залата, партийни депутати и членове започнаха да викат лозунга: „Кръв, чест, Златна зора”. В последвалата си реч Михалолякос отново повтори нападките си към правителството, че е започнало политическо гонение срещу Златна зора.

В очакване на лидера от Златна зора организираха митинг с участието на поддръжници пред парламента. Те успяха да съберат около 300 души, които държаха в ръце знамена и символи на организацията, пееха нацистки маршове с гръцки стихове и викаха: „Негодници, предатели политици”. Въпреки това опитът им да предизвикат напрежение не бе увенчан с успех.

Гласуването, с което бе отнет депутатският имунитет на лидерската група на Златна зора се проведе 10 дни след европейските избори, на които тя отчете резултат над 10 на сто. В резултат трима членове на организацията бяха излъчени за евродепутати, а партията изглежда утвърдена като трета политическа сила в Гърция.

За това защо подкрепата към нея не намалява въпреки съдебното разследване и доказаните от фактите престъпни дейности разговаряхме с  Василики Георгиаду – предподавател по политология в атинския университет Пандио и изследовател на явлението „Златна зора”.

Г-жо Георгиаду, на какво се дължи възходът на Златна зора, който расте от една изборна надпревара към друга?

За начало бих казала, че Гърция, особено в годините на благоденствие, развитие и обновление, което даде резултати беше една от малкото европейски страни, които нямаха значителен крайнодесен полюс. В годините на кризата това започва да се променя, но аз смятам, че трябва го разгледаме като явление, което не засяга само Гърция, а повечето страни от Европейския съюз.

Какво подхрани това явление: Не само кризата, въпреки честото твърдение, че възходът на Златна зора се припокрива с икономическия срив. Ако погледнем обаче към другите европейски страни, където явлението също е налично, макар да не е толкова крайно както тук, ще видим, че там формациите са възникнали в години на благоденствие.

Но това, което подхрани европейската крайна десница в различните й идеологически и политически вариации, поне в периода след 1970, е кризата на политиката и политическата система, дефицитът на политическо доверие, липсата на състоятелност на политическата сцена. Това е основната причина за появата на крайната десница.

В Гърция този фактор играе една много важна роля, особено като се има предвид, че тази липса на политическо доверие съвпадна с икономическата криза. Така че тук имаме и политическа, и икономическа криза. Този „коктейл” е действително взривоопасен и подхранва течението на десния екстремизъм и популизма в политиката като цяло.

В Гърция нямаме само Златна зора. Имаме и Независимите гърци, въпреки че на евроизборите техният потенциал беше ограничен. Една част от загубените от тях гласоподаватели се насочиха към Златна зора.

Отговорът на въпроса ви защо нараства непрекъснато Златна зора е: Защото все още има депа на гласоподаватели от други политически пространства, които са съседни на нея, повече според политическата география, отколкото от идеологическа гледна точка. Златна зора черпи както от Независимите гърци, така и от Нова демокрация. Обобщително, бих могла да кажа, че черпи от „системната” част на гръцката политическа сцена, защото се оказа, че черпи дори от ПАСОК и изобщо от лявоцентристкото пространство. Говоря за системното и управляващо пространство,откъдето все още наблюдаваме „изтичания” на гласоподаватели към Златна зора.

Тя действа като пространство, към което се насочват хора, които искат да уталожат своя гняв, както казват част от коментаторите. Аз бих казала, че искат да изразят чувствата на реваншизъм и отмъщение, които хранят към политическата система. Имат силно изразено чувство за отмъщение към всички, които са предизвикали или не са спрели този икономически срив, както и към онези, които не успяват да се справят с днешната ситуация.

Една част от гърците не са в състояние да преосмислят рационално събитията, да проумеят, че условията на кризата са сложни, както и че да я преодолеем е необходимо да проведем реформи, да преминем през болезнения процес на преструктуриране. У тези хора е силно развито чувството да действат емоционално и гласуват в следствие на желанието си именно да накажат виновниците за тази ситуация.

Смятате ли, че процентите на Златна зора ще продължат да се покачват?

Категории: Политика Златна зора екстремисти национал-популисти Никос Михалолякос Илиас Касидиарис Марин льо Пен европейски парламент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus