Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кризата засяга най-силно жените

26 Април 2013 / 20:04:53  Анастасия Балездрова
1172 прочитания

В третата година от тежката икономическа криза безработицата в Гърция достигна рекордни нива. Според последните данни през първото тримесечие на 2013 тя достигна до 27,2 на сто.

“В момента безработицата сред жените е 31,4 на сто, със 7,5 на сто по-висока отколкото при мъжете. През 2008 съответният процент е бил 6,2 на сто”, заяви в Атина независимият експерт на ООН д-р Сефас Лумина. В продължение на пет дни той се е срещнал с представители на министерствата, главната опозиционна партия СИРИЗА, неправителствени организации и структури на гражданското общество с цел да се запознае с последствията от прилагането на бюджетните ограничения върху гръцкото общество.

От самото начало на своето представяне той уточни, че представя предварителните бележки от посещението си в Гърция. “Докладът ще бъде готов и връчен на съвета за човешките права на ООН през март следващата година. Това, което представям днес са предварителни забележки и препоръки”.

Във връзка със затруднения достъп на жените до пазара на работа Сефас Лумина се позова на данни, които му е представил гръцкият омбудсман. “Институцията получава все повече оплаквания за незаконни уволнения, заради бременност или натиск към жени да работят без заплащане или без осигуровки”.

Както пролича от случая с имигрантите-работници в ягодовите плантации в Неа Манолада, по-голямата част от чужденците нямат никакви осигуровки и получават изключително ниско заплащане. Сефас Лумина приветства реакцията и действията на гръцкото правителство в този случай, но го призова да осигури без препятствен достъп на всички до органите, които следят за нарушенията на трудовото законодателство.

Едно от най-осезаемите последствия на кризата е намаленият достъп до здравни услуги. “Безработните са осигурени за 12 месеца. След като престанат да получават помощите спират и здравните им осигуровки”. Сефас Лумина е бил алармиран за проблема от неправителствената организация Лекари на света, които отчитат увеличение на посещенията от страна на гърци, докато в годините преди кризата клиниките им са били посещавани само от имигранти.

Независимият експерт представи различни данни за намалените доходи на гърците, които се резервира да проучи през следващите месеци. Пример за това е броят на бездомниците, който неправителствени организации вдигат до 20 000 души. Официалните институции, като кмета на Атина Георгиос Каминис обаче опровергават тази цифра и твърдят, че хората, които живеят на улицата не са повече от 1 200 души. Въпреки това наблюдателят на ООН препоръча на гръцкото правителство да започне социална програма за подпомагане на хората, които остават без подслон.

По същия начин не стана ясно по какъв начин представители на академичната общност са установили, че 10,37 на сто от гърците живеят в условия на крайна бедност.

Сефас Лумина обърна особено внимание на нападенията срещу имигранти, които се извършват от екстремистки и ксенофобски групи. Той се позова на данните, които представиха преди няколко дни Мрежата за регистриране на случаи на расистко насилие и гръцкото представителство на Върховния секретариат на ООН за бежанците. Експертът заяви, че е особено загрижен за ескалацията на расисткото насилие. Той подчерта нуждата правителството да отправи категорично послание към обществото, че “не толерира подобни криминални прояви чрез засилването на законовата и институционната рамка за тяхното премахване”.

“Тази сутрин получих информация за случаи на насилие с расистки мотиви от министерството за защита на гражданите, за която им благодаря. Ще анализирам тази информация и ще я добавя към крайния си доклад”, посочи Сефас Лумина.

Във връзка с приватизационната програма на правителството експертът заяви, че особено в случаите на предприятията, които предоставят основни публични услуги действията на управляващите трябва да бъдат много внимателни.

Той допълни, че вероятността те да бъдат откупени от установени местни или чуждестранни интереси е много голяма. Затова призова правителството да създаде инвестиционни фондове, в рамките на които гръцките граждани също биха могли да участват в приватизацията на държавните предприятия.

Категории: Общество криза независим експерт на ООН Сефас Лумина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus