Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Костадинка Кунева подкрепи стачкуващи чистачки

22 Май 2014 / 10:05:34  GRReporter
1290 прочитания

Синдикалистката от България и кандидат за евродепутат от радикалната левица СИРИЗА Костадинка Кунева се включи в протеста на стачкуващи чистачки – бивши служителки в министерството на финансите.

Те блокираха входа на ведомството и заключиха вратата с катинар в знак на протест, че въпреки съдебното решение, което обяви съкращенията им за незаконни, от ведомството отказват да ги върнат на работа. Жените бяха подали иск срещу уволненията в атинския Районен съд. В решението на съда 393- те работни места на чистачките се определят като „очевидно крайно необходими” за държавния сектор и се нарежда те да бъдат назначени отново. В аргументацията се посочва, че процедурата, по която чистачките са били отстранени от работа противоречи на конституцията и следователно е невалидна.

снимка: naftemporiki.gr

В обръщението си към протестния митинг Костадинка Кунева ги призова да не отстъпят и да отстоят докрай своите права. В същото време прикани правителството да приложи съдебното решение и да ги върне отново на работа.

По-рано, в изявления пред телевизия ANT1 чистачките казаха, че в сряда главният секретар по държавните приходи Харис Теохарис им е заявил, че не приема да изпълни никакви съдебни решения, както и че отказът за връщането им на работа е политическо решение.

Според адвоката на чистачките Янис Карузос правителството не разполага с никакви оправдания, за да не изпълни решението на съда. В изявления пред naftemporiki.gr той посочи, че то е временно изпълнимо и от момента, в който това не се случва е налице нарушение на конституцията на страната.

Категории: Общество протест чистачки министерство на финансите Костадинка Кунева
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus