Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Костадинка Кунева: Конците няма да ме спрат

05 Май 2014 / 09:05:09  Анастасия Балездрова
1373 прочитания

Почти шест години след жестокото нападение с киселина, последствията от което лекува и до днес, синдикалистката от България Костадинка Кунева реши да влезе в политиката. Тя е кандидат за евродепутат с бюлетината на гръцката лява партия СИРИЗА, чийто лидер Алексис Ципрас е предложението на Европейската левица за лидер на Европейската комисия.

В интервю за GRReporter синдикалистката, която от около две години живее във Франция, където се подлага на поредния кръг от операции и терапии обяснява мотивите на решението си да напусне синдикализма и да спечели място в Европейския парламент.

Г-жо Кунева, защо решихте да влезете в политиката и защо с конкретната партия?

Проблемите в Европа стават все по-сериозни, бедността се увеличава с голяма скорост, хората гладуват, много семейства са в безизходица, нямат възможност да покрият разходите си, дори и да работят. Все повече хора задлъжняват и не се знае кога ще могат да стъпят на крака и да се освободят от дълговете, без които не могат да изхранят семейството си. Образователната и здравната система само де юре съществуват, не могат да изиграят ролята, за която са създадени в това общество.

Мерките, които се вземат от парламентите, местни и Европейски не помагат на хората да се справят в живота.

Това се получава, защото там се защитават интересите главно на банките и световните фирми. Пример - в Брюксел, където има четиристотин и няколко европарламентаристи, също се помещават над  1200 лобисти, които работят само в интерес на фирмата, която представляват. За нас кой работи? Никой! Толкова години не си пролича, че 2-3 души се опитват да защитят интересите на работниците и на безработните в Европа. Това означава,че трябва да отидем, да видим какво се случва там и да се организираме да представим и защитим интересите си, като мнозинство на Европейската общност. Трябва да се намери начин това да се постигне. За това и реших, че това мога да го направя със СИРИЗА, с които имаме еднакви интереси и освен това съм работила с тази организация от преди нападението с киселина.

Познавате много добре проблемите на работещите от синдикалната си дейност. Как възнамерявате да действате за решаването им от позицията на евродепутат?

От сега не мога да кажа как точно, а и не трябва, защото това няма да е мое лично дело. Надявам се интересът на СИРИЗА да се защитят бедните, безработните, семействата, инвалидите, всички, които имат много нисък статус да е обект на интерес и на други партии от Гърция и от Европа, с които ще се сработим и ще можем да постигнем добри резултати.Това е бъдещето - солидарност.

Като се има предвид, че лечението ви продължава, колко време и енергия ще имате за политиката?

Операциите вече са редки,останаха повече козметични неща да се правят,ще се изчаква да се стабилизира оперираното място,за да се види къде има нужда да се пипне още. Операциите ще отнемат малко дни и възстановителният период ще е много кратък. Е, ако се наложи може да ходя с конците, докато им дойде времето за смъкване. Те не може да са спънка. На някои може да не им се вижда естетично и нормално, но животът продължава и ние не можем да стоим на едно място заради няколко конеца.

Дали ще ми стигне енергията? Обичта ми към хората, мисля е основният генератор на енергия, който имам.

Чрез GRReporter.info имате възможността да се обърнете към избирателите в Гърция, България и други европейски страни. Какво бихте им казала, за даги убедите да гласуват за вас?

Живея проблемите на европейското население от много години, още преди да отида в Гърция, преди да дойда във Франция, зная как се чувствате мили хора. Има нужда колкото се може повече от нас, работещите за едно парче хляб, което много не могат вече да си го позволят, хора, които живеем и знаем проблемите на болшинството от народите населяващи Европа, да отидем и защитим интересите си  в Европейския парламент. Да изработим закони,които да спрат глада и безработицата. Закони,с които ще защитим живота на хората живеещи в Европа.

Категории: Политика Костадинка Кунева кандидатура европейски избори СИРИЗА синдикализъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus