Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Greenpeace алармира за опасни препарати в плодове и зеленчуци на гръцкия пазар

14 Май 2013 / 12:05:08  GRReporter
2526 прочитания

За наличие на опасни за здравето пестициди в много от плодовете и зеленчуците, които се предлагат на гръцкия пазар алармираха от гръцкия филиал на международната организация Greenpeace.

Според активистите става дума както за забранени, така и за съвсем законни препарати, които обаче са особено токсични за водните организми, пчелите, водната среда, селскостопанските животни, птиците и други живи организми.

По тази причина от организацията отправиха призив към гръцкото министерство на земеделието и храните да предприеме спешни мерки във връзка с използването на пестициди. От Greenpeace препоръчват да се премине към устойчиво земеделие без да се използват химикали и генетично модифицирани организми.

Активистите са изследвали 24 проби от плодове и зеленчуци (ябълки, круши, моркови, тикви, картофи, лук и банани), които са били купени от различни места в Атина. В болшинството от тях са били открити пестициди, от които 27 са забранени за използване в Европа.

В съобщението си за пресата организацията описва някои от последствията за човешкото здраве от тяхното използване.

- “Съмнително за канцерогенност” (активна съставка Thiacloprid, която е била открита в ябълки и круши)

- “Може да навреди на ембриона по време на бременност” (активна съставка Linuron, открита в проба от моркови)

- “Потенциален риск от намаляване на фертилността” (ативна съставка Linuron, открита в проба от моркови)

- “Високо токсично за водните организми” и/ или “Може да предизвика дългосрочни негативни последствия на водната среда” (активните съставки Azoxystrobin, Chlorpyrifos, Deltamethrin, Indoxacarb, Imazalil, Linuron, Pyridaben, Captan са били открити по една или в комбинация с други в проби от тикви, моркови, ябълки, круши и банани)

- “Много токсично за пчелите” или “Опасно за пчелите” (активните съставки Chlorpyrifos, Etofenprox, Flonicamid и Indoxacarb са били открити в проби от ябълки, моркови и тикви).

 

В пробите от ябълки са били открити химически “коктейли” с 3 – 9 различни активни съставки на проба. В крушите са били открити до 6 различни активни съставки.

Активистите от Greenpeace поставят въпроса как е възможно да се съдържат толкова много препарати в продукти от миналогодишната реколта. В проби на вносни круши от миналогодишна реколта и банани, които са продукти, изминаващи големи разстояния, преди да стигнат до крайния потребител е била открита субстанцията Imazalil. Тя е особено вредна и забранена за използване при отглеждане на банани в Гърция.

Също така са били открити активни съставки на препарати, които не трябва да се използват, като намерения в проби от моркови Linuron. Той е бил открит дори в проба от ябълка, въпреки че е позволено да се използва само като консервант за дърво.

Отговорничката по въпросите за устойчивото земеделие в гръцкия филиал на организацията Елени Данали твърди, че все още не съществува законодателство, което да предпазва потребителите от химическите “коктейли”. “Колкото до така наречените “максимално позволени дозировки”, позицията на Greenpeace е, че субстанциите, които се описват като съмнителни за канцерогенност и изключително токсични и заплашват здравето на хората и вредят на околната среда не трябва да се намират изобщо в продуктите”.

Както посочва, в европейското законодателство съществува “прозорче” за опасните пестициди, които са забранени за използване на територията на Европейския съюз. “Съществува възможността да се даде разрешително за използването на такива изключително опасни и затова забранени препарати за срок от 120 дни всеки път, когато се поиска. Това напълно неприемливо постанвление в Гърция се е превърнало в закономерност”, допълва тя.

Съвсем скоро Greenpeace и пчелари от цяла Европа успяха да убедят Европейската комисия да забрани три изключително вредни пестициди, които унищожават пчелните популации.

Във връзка с откритите по време на изследването опасни субстанции, от Greenpeace отправиха призив към министерството на земеделието и храните с искане:

- да преустанови издаването на “временни разрешителни” за използването на особено опасни пестициди.

- да прилага законодателството за контрол на пестицидите, които се използват в земеделието, за да бъде преустановено третирането на културите със забранени или предназначени за друга цел препарати.

-да създаде база данни за продажбата на дребно на пестициди, за да могат потребителите да знаят кои производители използват препарати за всеки вид продукти.

- да приложи изискванията за правилна земеделска практика като минимална предпоставка за отглеждането на културите с цел да бъде намалено използването на химикали. Гърция е много назад в европейската класация по този показател.

- да предпази гръцкото производство от отглеждане на генно модифицирани растения и на растения с висок риск от замърсяване с такива, като например соя.

Категории: Общество пестициди Greenpeace плодове зеленчуци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus