Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството не подкрепи гръцките пчелари в борбата срещу вредните пестициди

30 Април 2013 / 18:04:53  Анастасия Балездрова
3459 прочитания

Като победа отчитат гръцките пчелари решението на Европейската комисия да забрани за две години продажбата на три смъртоносни за пчелите пестициди. От декември тази година използването на Clothianidin, Thiamethoxam и Imidaclopid се забранява на територията на Европейския съюз.

Химикалите са от групата на неоникотоноидите и са отговорни за драстичното намаляване на броя на пчелите през последните години. GRReporter се свърза с професора по пчеларство в Солунския университет Аристотел, Андреас Трасивулу. Той обясни, че неоникотоноидите се задържат в почвата за много време – над хиляди дни. “От корена те преминават в стъблото, след това в листата и на края в сока на растенията и от там в цветния прашец. Пчелите събират прашеца, но концентрацията на пестицидите не е смъртоносна за тях. След това го носят в гнездата си, където го складират. Там остатъците от пестицидите се запазват за много дълъг период на време. Пчелите произвеждат пчелно млечице, с което хранят личинките. Така тази отрова преминава в тях и на практика се унищожават цели генерации.

29 на сто от пчеларите в Гърция  са професионалисти. Неоникотоноидите също така засягат комуникацията на пчелите с растенията. Всяко от тях има своя мирис и пчелите го откриват по мириса на неговия нектар. Пестицидите намаляват този мирис, в резултат на което пчелите не отиват при тези растения. Когато пчелите се върнат в гнездото без цветен прашец пчелата майка не ражда, популацията намалява и имаме загуби”.

В Гърция неоникотоидите са причинили много големи загуби, особено за производителите в региона на Атика. Пестицидите били използвани за борбата срещу червения бръмбар, който е вредител на палмите и това струвало на местните пчелари загуби от порядъка на 50 на сто от своите рояци. Но освен на пчелите тези опасни пестициди въздействат и на човешкото здраве, понеже опрашването на една трета от посевите, които достигат до нашата трапеза се осъществява именно от тях.

Гърция заема второ място в Европа по брой пчелини - 1 500 000. Решението на Европейската комисия се основава на изследване на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA). Според него токсичността на трите пестициди е 7 000 пъти по-висока от тази на забранения през 70-те години на миналия век пестицид DDT.

Представителите на 15 държави – членки, сред които и България гласуваха “за” забраната, осем - “против”, а четири се въздържаха. Една от тях е и Гърция. За да обяснят тази позиция източници от министерството на земеделското развитие посочиха, че докладът на EFSA не е съдържал достатъчно данни, както и че в Гърция не е регистрирано масово изтребване на пчели, вследствие на използването на конкретните пестициди.

Според професор Трасивулу министерството е било алармирано за щетите от използването на вредните пестицид както от професионални и научни организации, така и от обикновени пчелари и политически лица. “Ведомството беше напълно запознато с проблема. Въпреки това, вместо да чуят нас и производителите те предпочетоха дапослушат компаниите, които произвеждат пестицидите. На първото гласуване през март гласуваха “за” оставането на пестицидите в Европа. На вчерашното гласуване се въздържаха. Нямаха куража да кажат “не” на неоникотоидите. Сега ние, гръцките учени ще трябва да обясним на колегите си от други държави неуспеха си да убедим гръцките власти за опасностите, които крият тези пестициди”.

Разположението на пчелините е най-гъсто в Европа – 11,9 пчелина на квадратен километър.  Все пак гръцките пчелари си отдъхнаха с приетото вчера решение. “Приетото вчера решение беше нещо, което всички ние искахме. Във връзка с повторното гласуване бяхме изпратили писмо до министерството, в което призовавахме и нашият представител да подкрепи забраната за използването на опасните пестициди”, заяви за GRReporter председателят на гръцката асоциация на производителите на мед Йосиф Маникис.

По време на първото гласуване не бе постигнато мнозинство. Вчера представителите на държавите-членки на практика гласуваха за жалбата, която Европейската комисия внесе в компетентната комисия в Брюксел с искане да бъде преразгледано нейното предложение за забраната на смъртноносните за пчелите пестициди. На вчерашното гласуване голям брой от държавите с по-голям брой гласове промениха първоначалната си позиция. Германия, която заедно с Италия разполагат с по 29 гласа и се бе въздържала на гласуването през март сега премина в лагера на забраната. И това въпреки огромния натиск от страна на компаниите- производителки на пестицидите – германската Bayer и швейцарската Syngenta.

Гръцките потребители консумират най-голямото количество мед на човек в Европа – 1 620 гр. на година. Въпреки подкрепата си за забраната преди месец, този път Италия се обяви против забраната, тъй като не е получила възможност да третира посевите преди цъфтежа.

Забраната важи за две години и ще се приложи на следните култури – царевица, памук, слънчоглед и рапица, от които се хранят пчелните популации.

“Не трябва да забравяме, че най-важното, което ни дават пчелите не е нито медът, нито прашецът, нито пчелното млечице, а опрашването. Ако няма опрашване няма да съществуват нито растенията, нито животните, нито хората”, подчерта професорът.

Категории: Общество пчели пестициди Европейска комисия забрана неоникотоноиди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus