Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките журналисти търсят справедливост срещу полицейското насилие

11 Април 2012 / 19:04:01  Виктория Миндова
1049 прочитания

“Два милиметра е разликата между живота и смъртта” са казали лекарите на фоторепортера Мариос Лолос, който беше ударен от полицейска палка във втория ден от почитта към самоубилия се 77-годишен аптекар. Думите на лекарите предаде  спътничката в живота на Мариос – Ина, която говори на пресконференция свикана от Координационната комисия на съюзите в гръцките медии специално, за да се даде гласност на случая. Това е третият път, когато Мариос е бил нападнат от полицията по време на изпълнение на работните си задължения и в трите случаи са му били нанесени травми на главата. Този път обаче удърът не е бил смъртоносен само поради чист късмет, казват специалистите. Той е председател на асоциацията на фоторепортерите в Гърция и е известен с високия си професионализъм и активната си синдикална дейност. “Посланието на Мариос е че ще се бори с всеки законен начин, за да се намерят виновните. Физическите извършители и политически отговорните”.

За GRReporter Ина каза: “Мариос е силен човек и в момента е много ядосан. Има нужда от спокойствие, за да се възстанови, но няма да се успокои докато отговорните за нападението не бъдат подведени под отговорност”.

Членовете на гръцките медии са категорични, че има тенденциозно нападение към журналистическата гилдия в страната. “Не искат да се чува и вижда истината за ситуацията в Гърция и с подобни действия искат да сплашат журналистите”, казват от Координационната комисия на съюзите в гръцките медии. Георгиос Савидис, който е председател на Гръцката федерация на редакторите заяви за нашите читатели: “Случаите на полицейско насилие в Гърция срещу представители на пресата, технически екипи и фоторепортер са твърде много, за да повярваме, че са случайни и откъслечни инциденти. До момента нито едно от разследванията по тези случаи не е установило виновниците. Това също не може да се приеме като случайност. Последният инцидент можеше да струва живота на нашия колега и е капката, която преля чашата”.

Един от най-шокиращите случаи на безнаказаност е този на журналиста Манолис Кипреос. Той е бил уцелен със светлинна ракета от полицията по време на отразяване на гражданските размирици на Синтагма през юни миналата година. В резултат на нападението Манолис губи напълно слуха си и получава множество увреждания на нервната система и вестибуларания апарат. “Предавах ситуацията по време на големия протест срещу правителствената политика на 15 юни 2011. Забелязах определени движения на отрядите за бързо реагиране и протестиращите, опитът ми като военен репортер ми помогна да определя къде да се позиционирам, за да имам най-добра картина. Влазох в един безистен на улица Финелинон и започнах да снимам. Когато член на полицейския отряд ме видя, извадих журналистическата си карта, за да се индетифицирам както е по закон. Той ме напсува и даде команда да се изстреля светлинната ракета към мен”.

Манолис Кипреос е бил сам в безистена. Не е бил заобиколен от протестиращи, не е бил заплаха за общественото спокойствие и се е идентифицирал като журналист. Въпреки това срещу него е било използвано оръжие, което в Гърция служи да се разпръсват големи тълпи. В описанието за упротреба на светлинната ракета е вписано, че се използва в случаи при освобождаване на заложници и е определена, като “не смъртоносна”. “Разбирате ли, в Гърция използват военни оръжия срещу обикновени граждани”, настоя Кипреос. В момента той чака да му се одобри пенсия поради инвалидност. За нападението срещу него е разпоредено вътрешно разследване, което вече десет месеца не може да намери отговорният за нападението. Най-честият отговор, който получава е “все още нямаме информация”. Кипреос никога повече не може да упражнява своята или друга професия и е подложен на постоянни операции, за да може да възвърне поне малка част от стария си живот.

Координационната комисия на съюзите в гръцките медии направи импровизиран мирен протест пред президентската резиденция. В пет следобед премиерът Лукас Пападимос се срещна с президента на републиката Карлос Папуляс, за да му обяви разпускането на гръцкия парламент преди изборите май месец тази година. Журналистите отидоха до мястото на протеста един по един, за да не бъдат спряни от охраняващите полицаи и разпънаха платна пред президентството с надпис “Нападенията срещу представителите на медиите е удар срещу демокрацията” и “Полицейското насилие не може да убие истината”.

В момента приятелите и колегите на Мариос Лолос събират данни и търсят очевидци на удара, за да могат да повдигнат обвинение срещу конкретния нападател от отряда за борба с размириците. “Поне веднъж трябва да възтържествува справедливостта”, каза жена му в заключение. 

Категории: Общество протести фоторепортер Мариос Лолос полицейско насилие Манолис Кипреос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus