Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Бият журналисти на Синтагма

05 Април 2012 / 19:04:37  GRReporter
1280 прочитания

Виктория Миндова

   Силите за борба с масовите безредици се нахвърлиха над представителите на пресата на площада пред гърцкия парламент, където са се събрали хора, за да почетат паметта на 77-годишния пенсионер, който вчера се самоуби. Без видима причина полицай започна да крещи на журналистите: "Не мога да ви понасям вече!", а негов колега удари с палката по главата фоторепортер. По-късно стана ясно, че това е Мариос Лолос, президент на Асоциацията на гръцките фоторепортери. Пострада и журналист от националната телевизия ЕРТ.

Инцидентите започнаха, когато полицията се опита да изолира група от около 30-тина негодуващи. Журналистите се опитали да се измъкнат от полицейската засада като си показали прес-картите, но органите на реда вместо да им окажат съдействие започнали да ги бият.

За разлика от други протести този път полицията показа особена жестокост без видима причина. Протестът бе мирен и нямаше крайни изстъпления от страна на агресивни протестни течения. Нямаше нито бомби Молотов, нито групови нападения на анархисти. Въпреки това в резултат на неадекватно поведение на няколко от полицаите от специалните части от отдела за борба с безредиците протестния митинг завърши гротескно.

След като им беше дадена заповед да освободат булевард Амалиас от протестиращите, полицейските кордони започнаха енергично да избутват хората към центъра на градинката на площад Синтагма. Настана паника. Голяма група хора се втурнаха към улица Василеос Георгиу, за да избегнат стълбите към градинката, които в девет вечерта са вече тъмни и има опасност от наранявания.

Полицията отцепи периметъра около парламента и отказа да пусне журналистите и обикновени граждани зад кордоните, когато от долната част на площада започнаха да летят камъни към полицаите. Група около трийсет човека се оказа хваната в клопка между хвърчащи павета и полицейските кордони. “Престанете да ни бутате” изкрещя младо момиче. В отговор един от полицаите я блъсна с предпазния щит. Група хора се хвърлиха пред полицая и се развикаха: “Почнахте да биете жени! Не ви е срам”.

В този момент един от полицаите, който беше най-агресивен се разкрещя: “Изчезвайте всичи! Тръгвайте надолу!”. Настана бутане, удари и суматоха. В следващия момент Мариос Лолос се държеше за главата с невиждащ поглед. Негова колежка го придържаше от лявата страна и се опитваше да му помогне да се свести. Мариос беше ударен по главата с палка, докато се е опитвал да се изтегли, с гръб към полицейския кордон. По-късно след медицински преглед се оказа, че има черепно-мозъчна травма. Бяха леко ранени още двама журналисти – един репортер от държавната телевизия ЕРТ и негов колега от частна телевизионна медия. 

Друга жена на средна възраст се стече и се развика към разбеснелите се полицаи: “Вие майки, сестри, братя нямате ли! Никой от нас не е опасен, какво искате!”. По-късно същата жена плачеше на тротоара пред хотела Мегали Вретания. До нея бе доброволец от Чарвения кръст, който каза специално за GRReporter, че един от полицаите я е удрил по главата и я е блъснал на земята. Жената си бе наранила ръката. Докато си поемаше сили, проплакваше “Това не е демокрация. Нищо от това, което живеем не е нормално”. 

Проблемът на Синтагма на пети април 2012 година започна от един-двама полицаи, които не успяха да обуздаят нервите си в процеса на разпускане на протестния митинг. Имаше техни колеги, които се опитваха да предпазят хората и да ги отдалечат от заслепените от гняв "пазители" на реда, но не успяха да изпълнят задачата си напълно. Дали ще има последици за полицейското поведение, остава да разберем. 

Секунди след като разбиха главата на Мариос:

Категории: площад Синтагма гръцки парламент протести побой над журналисти сили за борба с масовите безредици полиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus