Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция рязко либерализира предоставянето на гражданство

20 Ноември 2014 / 15:11:29  Анастасия Балездрова
2913 прочитания

Почти две години след анулирането на предишния закон и замразяването на всички процедури за придобиването на гръцко гражданство, министерството на вътрешните работи изготви нов проектозакон, който поставя съвършено нови условия.

По силата му всеки чужденец, който живее законно в Гърция, независимо дали се е родил в страната или е имигрирал в нея на малка възраст и се обучава в гръцко учебно заведение ще може да вземе гръцко гражданство.

По-конкретно, в проектозакона се предвиждат три различни предпоставки и кандидатът трябва да отговаря на поне една от тях: Да е завършил основното си образование в гръцко училище, да е завършил пълния шестгодишен курс на средно образование или да има диплома за завършено средно образование и да има диплома от гръцко висше или полувисше учебно заведение.

Кандидатите ще могат да подават молбите си в компетентните областни служби, когато навършат 16-годишна възраст, за да получат гражданство при навършването на пълнолетие две години по-късно.

Предишният закон бе анулиран през февруари 2012 по решение на гръцкия Върховен съд с аргумента, че противоречи на конституцията на страната. Висшите магистрати бяха определили регламентираните в него предпоставки за придобиване на гръцко гражданство като формални и недостатъчни. Според тях най-същественият пропуск в закона бе, че в него не се предвиждаше процедура за доказването на връзката на кандидата с гръцката нация.

„Тенденцията за придържане към „правото на кръвта” продължава и в новия закон по косвен начин, след като правото на гражданство се предоставя на децата, които учат в гръцки училища, без да има значение дали са родени в страната или не”, заяви пред GRReporter председателят на Гръцкия форум на имигрантите Ахмед Моавия.  

Вторият негативен според него факт е, че той няма да бъде приложен за децата, които учат в 13-те чуждестранни училища, въпреки че те са официално признати от гръцкото министерство на образованието и религиите. „Ще се стигне до парадоксални ситуации, в които едно от децата в дадено семейство ще има право на гражданство, защото посещава гръцко училище, а другото, което учи в чуждестранно – не”, посочи Моавия.

По преценки на министерството на вътрешните работи общо 80 000 деца ще могат да вземат гръцко гражданство по силата на новия закон. „Общият брой на децата, които учат в гръцки училища и университети е 75 000. Не сме наясно с точния брой на онези, които вече са завършили образованието си, но той не е голям”. Той допълни, че над 80 на сто от децата са от албански произход, докато броят на тези, които принадлежат на други общности е далеч по-малък.

Председателят на Гръцкия форум на имигрантите подчерта, че организацията все още не е получила пълния текст на проектозакона, вследствие на което все още не е запозната с всички подробности около начина, по който ще бъде приложен. Към момента правният текст е изпратен за подписи от страна на министрите на останалите ведомства, в чиято компетентност попада, след което ще бъде внесен за гласуване от парламента. Тогава се очаква да бъде предоставен и на имигрантските организации, които ще представят крайните си становища за него.

В същото време неправителствената организация „Generation 2.0” приветства изготвения проектозакон, който определи „особено положителна стъпка към формалното признаване на децата от имигрантски произход и съществената им интеграция в гръцкото общество”.

„За разлика от предишния закон, който благоприятстваше придобиването на гражданство от непълнолетни, новият проектозакон фокусира върху възможностите за предоставянето му на пълнолетни лица, като предлага алтернативни на 9-годишното задължително образование решения. По тази логика се предоставя възможността на младежи, които са пристигнали в Гърция на по-голяма възраст, но продължават образованието си в гръцки институти и университети да поискат гръцко гражданство. В същото време и непълнолетните деца, които отговарят на критериите могат да подадат необходимите документи и да получат гръцко гражданство, когато навършат пълнолетие”, се посочва в съобщението на организацията.

Тя призова политическото управление на Гърция и всички демократични партии да гласуват за приемането на закона. „Винаги има поле за подобрения, но премахването на неравенствата в обществото ни е въпрос, който не търпи отлагане”, посочват от „Generation 2.0”.

Категории: Общество имигранти гръцко гражданство проектозакон предпоставки обучение в гръцко училище
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus