Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Готвят протести срещу ограничението на стачките

12 Февруари 2013 / 16:02:32  Анастасия Балездрова
861 прочитания

Атински съд отложи за 12 юни делото срещу 35-та членове на комунистическия синдикат ПАМЕ, които на 30 януари нахлуха в министерството на заетостта. По техни изявления целта им бе да се срещнат с министъра Янис Вруцис.

Те бяха изведени навън от членове на отрядите за борба с масовите безредици и откарани в главното полицейско управление на област Атика. След това им бяха повдигнати обвинения за нарушаване на обществения ред, а съдът за правораздаване по експресната процедура определи датата на редовния процес.

Днес обаче съдебният състав бе принуден да отложи провеждането на процеса, тъй като свидетелите на обвинението не се явиха. По-късно стана ясно, че те не са били призовани по законния ред, поради технически проблем.

Новината за отлагането на делото бе посрещната със смесени чувства от съпартийците на обвиняемите. Около 1 000 души се събраха и блокираха улицата пред съдебния комплекс Евелпидон в знак на солидарност към тях. Комунистическата партия се опита да извлече максимални политически дивиденти от случая и присъствието на нейния лидер Алека Папарига в съдебната зала беше повече от показателно.

“Ние не приемаме цитата, че правосъдието е сляпо”, заяви тя след края на съдебното заседание. След това се отправи към изхода, където последователите на партията вече се подгряваха с познатите от протести и стачки гръмки лозунги.

Те посрещнаха Алека Папарига и обвиняемите синдикалисти като герои, изслушаха речта на един от тях, който ги призова да не отстъпят в борбата си срещу “политиката на капитала” и след това се разотидоха.

В знак на солидарност към синдикалистите от ПАМЕ, синдикатът на работещите в държавния сектор АДЕДИ обяви тричасово прекъсване на работа, за да могат желаещите да присъстват на митинга в тяхна подкрепа да отидат пред съда. Подобна инициатива обяви и синдикалната организация на общинските служители ПОЕ-ОТА.

По-рано Комунистическата партия организира митинг пред парка Педион ту Ареос, по време на който Алека Папарига обвини правителството в опит да “тероризира народа” и определи като “бомба” сценариите за промяна на закона за провеждане на стачките.

Новината, че правителството възнамерява да оттегли и промени най-либералния в Европа закон за стачките действително избухна като експлозив в публичното пространство. Още преди началото на диалога за промените, който ще се ръководи от министъра на заетостта започнаха и пререканията. Сред противниците на промените са и правителствените партньори на Нова демокрация – ПАСОК и Демократичната левица. Заслужава да се отбележи, че действащият и в момента закон е бил гласуван по време на първото правителство на социалистите през 1982. Силата, която предоставя в ръцете на синдикалните ръководства е струвала немалко провали дори на минималните опити за реформи. Нещо, което проличава особено отчетливо в днешното трагично икономическо състояние на Гърция.

Основното, което искат да променят от министерството е начинът на приемане на решението за провеждане на стачка. Според източници от ведомството целта е да бъде ограничена възможността на отделни синдикални организации да обявяват стачки, които са в състояние да блокират цялостната дейност на дадена компания.

Другата основна промяна е възстановяването на премахнатия през 1982 локаут. Става дума за законна мярка, която позволява на работодателя да преустанови дейността на предприятието и да не позволи достъпа на служителите до него в случай на стачка.

От министерството предлагат да бъдат преразгледани също както начинът на действие на синдикалните организации, както и процедурата по освобождаването от работа на техните членове.

Големите синдикати се обявиха против намеренията на управляващите и се готвят за масови протести на предстоящата общогръцка стачка, която обявиха за 20 февруари.  

Категории: Общество синдикати ПАМЕ съд промяна на закона за стачките локаут
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus