Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Комунисти окупираха министерството на заетостта

30 Януари 2013 / 12:01:07  GRReporter
925 прочитания

Около 40 членове на синдиката към Комунистическата партия на Гърция ПАМЕ окупираха 8-я етаж на сградата на министерството на заетостта, където се намира кабинетът на министъра Янис Вруцис.

Начело на групата се намира председателят на синдиката Георгиос Перос. Членовете на комунистическия синдикат са разпръснати в коридорите, където викат лозунги и настояват да се срещнат с министъра. 

Според източници „окупаторите” нахлули в сградата на ведомството съвсем внезапно. Те влезли през входа на групи без предварително предупреждение или шествие. В момента на осмия етаж се намират и два полицейски отряда за борба с масовите безредици. Техните членове постепенно отблъскват членовете на ПАМЕ с цел да ги изведат вън от сградата.

Друг отряд използва сълзотворен газ, за да разпръсне техните другари, които се бяха събрали пред входа на ведомството. Намесата на полицията разяри членовете на комунистическия синдикат. Последваха сблъсъци, по време на които са били ранени двама души, по думи на синдикалистите.

Полицаите успяха да изведат тридесет и шестимата окупатори от кабинета на министъра. Полицейският автобус, с който ги транспортираха до главното полицейско управление на област Атика потегли със закъснение, тъй като при всеки опит пред него заставаха други членове на синдикалната организация, за да му попречи да тръгне.


След нова акция на полицията автобусът замина към булевард Александрас. Същевременно там започнаха да се събират членове на ПАМЕ, за да изразят солидарността си със задържаните. Протестът им прекъсна движението по булевард Александрас.

Според източници окупаторите са причинили щети в офиси, които се намират на същия етаж с министерския кабинет. Те счупили вратата на кабинета на негов съветник и причинили малки щети върху пликове и други предмети, които открили там.

В изявлението си правителственият говорител Симос Кедикоглу посочи, че „правителството няма да позволи повторението на подобни действия”. Той допълни, че нахлуването в кабинета на Янис Вруцис и отправените му заплахи имат за цел да изострят политическия климат в труден за Гърция период. „Всички, които използват методи на насилие в рамките на конкуренцията между екстремисти трябва да знаят, че обществото се намира срещу тях, понеже разбира какви са техните мотиви”, каза още Симос Кедикоглу.

От Комунистическата партия отвърнаха с гневно съобщение, в което обвиняват правителството за насилие, арести и жестоко нападение срещу синдикалистите.

Окупацията бе организирана в знак на протест за изявленията на министъра на заетостта, който заяви, че осигурителната система в Гърция е била създадена на базата на „клиентелистки разбирания”. „В резултат днес тя представлява една мозайка от изключения и специални режими. Належащо е да бъде променена, за да стане еднакво справедлива за всички”.

В отговор пресофисът на Комунистическата партия издаде съобщение, в което определи думите на министъра като „наглост на крадец”. 

Категории: Общество ПАМЕ комунистически синдикат окупация министерство на заетостта полиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus