Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фермерските трактори вече са по пътищата

05 Февруари 2014 / 12:02:05  GRReporter
933 прочитания

С основен лозунг срещу очакваното данъчно облагане на доходите им, гръцките фермери вече запалиха тракторите си и са готови да започнат масови блокади на пътищата. Както GRReporter писа преди няколко дни, те протестират срещу налагането на данък за доходите им от първото евро след дългогодишната им зависимост от европейски дотации и удовлетворяване на професионални интереси на местно ниво.

По решение на министерството на финансите от 1 януари 2014 фермерите са задължени да водят счетоводни книги за приходите и разходите си. Задължението отпада само за онези от тях, които имат брутни доходи под 10 000 евро годишно и получават помощи за единно плащане на площ в размер до 5 000 евро. С протеста си фермерите настояват изключението да важи за оборот до 40 000 евро и същевременно семейните доходи до 20 000 евро да бъдат освободени от данък.

Друго искане на бранша е нафтата, която ползват да бъде без акциз, а токът да е с намалена нощна тарифа. Те искат също улеснения в отпускането на банкови кредити, орязване в размер на 30 на сто на старите кредити до 20 000 евро и гаранции, че къщите и земите им на стойност до 300 000 евро няма да бъдат заплашени от търг за неизплатените им данъчни задължения.

Земеделските синдикати настояват също да бъдат отменени ограниченията, които налага Единната земеделска политика на Европейския съюз за периода 2015 – 2020, дотации за фуража на малките и средни животновъдни ферми и налагането на минимални гарантирани цени на земеделските и животновъдните продукти.

Земеделците от област Тесалия приканиха гражданите да се присъединят към тях на блокадата на пътя Атина – Солун до село Никеа по време на протестния митинг, който предстои да организират идващата неделя. В събота в културния център на селището ще се проведе общо събрание с участието на представители от блокадите в цялата страна. Фермерите се обединяват около искането да се срещнат с финансовия министър Янис Стурнарас, както и с лидерите на всички политически партии.

В петък генералният секретар на Гръцката комунистическа партия Димитрис Куцумбас ще посети блокадата в Никеа до Лариса. Традиционно тя е най-мащабната и център на общите решения. Местният синдикален лидер Вангелис Бутас, който води протестите от десетилетия е член на партията и неин кандидат за евродепутат на предстоящите избори.

В същото време фермери от Науса и Александрия в област Иматия (северозападна Гърция) вече са на път с тракторите си към пътния възел „Кулура”. Според представителя на местното Спонтанно движение на фермерите Костас Лиолиопулос, процесията е вече с дължина от 10 километра. В изявления за атинската информационна агенция АМНА той не изключи вероятността колегите му да проведат символична блокада на автомагистрала „Егнатия” още днес.

Земеделците от региона на Серес засега остават по площадите на селата и ще решат как ще продължат протестите си в петък. Според техния лидер Янис Туртурас, броят на участниците в протестите непрекъснато се увеличава. Фермерите от Драма и Кавала не са програмирали някакъв протест до момента.

Реакцията от страна на министерството на земеделието е, че дискусиите с фермерите и министерството на финансите продължават. Министърът Атанасиос Цавтарис е категоричен, че фермерите трябва да водят счетоводни книги. Според него по този начин ще бъдат ограничени нарушения на закона като „прекръстването” на вносни продукти на гръцки, издаването на фалшиви фактури и всички машинации във връзка с връщането на данъци.

От ведомството обаче изглежда, че са склонни да увеличат необлагаемия доход. „Този въпрос се преразглежда. Няма да бъдем толкова строги при определянето му. Министерството на финансите прие предложението ни за разширяване на лимита с плюс – минус 500 – 800 евро. Крайното решение ще бъде взето там”, заяви министърът на земеделието. Думите му обаче не звучат убедително за фермерите, които вече започнаха блокадите по пътищата.

На този фон не е странно, че младите хора, които искат да започнат земеделска дейност са изправени пред цяла планина от негативни обстоятелства. Техническият консултант на Общогръцкия съюз на младите фермери Димитрис Михаилидис в Гърция липсва дългосрочен стратегически план за развитие, който да съответства на нейните дадености и възможности.

„Например, отглеждането на памук не може да бъде предимство за Гърция от момента, в който средният размер на използваната земеделска площ е 47 декара, докато средната за Европейския съюз площ е 1 500 декара, а в Украйна – 18 000 декара”, твърди той пред гръцкия вестник „Нафтемборики”.

По думите му от 1981, когато започва да се прилага политиката на дотации между фермерите и политическата система са се образували клиентелистки връзки, които пораждат една непрекъсната „политикантска игра” около традиционните вече фермерски протести.

Според Михаилидис земеделската стратегия на Гърция трябва да се основава на трите главни предимства на страната: голямото биоразнообразие, благоприятния микроклимат и културата.

Категории: ОбществоПолитика фермери протести пътни блокади
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus