Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фермерите започват да блокират пътищата

29 Януари 2014 / 19:01:47  Анастасия Балездрова
1099 прочитания

Новият кръг на фермерските протести в Гърция бе провокиран от поправката в закона, според която данъчното облагане на сектора ще се покачи и всички те ще бъдат задължени да водят счетоводни книги. Правният текст се очаква да бъде гласуван от парламента в четвъртък.

В много региони фермерите вече изнесоха тракторите си на селските площади, а някои техни колеги, като тези в област Иматия преминаха към по-драстични действия, като проведоха символични окупации на данъчните управления. В изявления за атинската информационна агенция АМНА заместник-председателят на местното Спонтанно движение на фермерите Костас Лиолиопулос заяви, че това е била начинът им „да упражнят натиск към политическото управление във връзка с утрешното гласуване на поправката за данъците на фермерите”.

GRReporter  се свърза с председателя на Независимия съюз на фермерите в Серес Янис Туртурас, който заяви, че фермерите в цяла Гърция са готови да започнат масови протести. „Излизаме на площадите за много неща. Първо, за промените в данъчното облагане. Според новия закон всички фермери с годишен оборот над 10 000 евро са задължени да водят счетоводни книги. Това ще бъде пагубно за дребните и средните земеделци, като се има предвид, че само сметката за воденето на книгите е 500 евро годишно”.

Туртурас каза, че контра предложението на фермерите е „летвата” на задължените да водят счетоводни книги да се покачи на 40 000 евро. Днес то бе официално предявено пред министъра на земеделието Атанасиос Цавтарис от представители на Общогръцката комисия на пътните блокади. Сред останалите искания на фермерите са  нафтата, която ползват да е освободена от акциз, да бъдат установени минимални гарантирани цени за земеделската и животновъдната продукция, както и спиране на съдебните гонения срещу фермерите, които не могат да изплатят данъчните си задължения.

Янис Туртурас посочи, че в събота фермерите от Северна Гърция ще участват в големия протестен митинг, който организират в Солун на 1 февруари. Както миналата година, те искат да представят исканията си по време на 25-то международно изложение на земеделски машини, оборудване и материали, което ще се проведе между 30 януари и 2 февруари.

Той избегна да заяви открито дали фермерите планират да започнат блокади по пътищата с думите: „Това не е нещо, което мога да кажа сега. В момента целта ни е протестният митинг в Солун. След него комисиите по места ще проведат заседания, за да установят броя на тракторите, които биха участвали в евентуални протестни действия и след това ще вземат съответните решения”.

На въпрос на GRReporter дали гръцките фермери си сътрудничат с българските си колеги, които също се оплакват от ниски изкупни цени на продукцията си Туртурас отговори, че те нямат контакти помежду си. „През 2009 или 2010 група фермери от България ни посетиха на блокадата, която бяхме организирали. За съжаление от тогава не сме имали никакви контакти, въпреки че това би било в полза на всички ни. Единната аграрна политика на Европейския съюз съсипва еднакво фермерите във всички страни и би било чудесно ако можехме да се координираме помежду си, за да й противодействаме”.

Той все пак поясни, че фермерите в региона на Серес не възнамеряват да блокират пътя от и към граничния пункт Промахонас – Кулата с думите: „На този етап подобни действия биха били безсмислени”.

Категории: Политика фермери протести пътни блокади данъчно облагане Единна аграрна политика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus