Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Еколозите няма да позволят добива на злато в Халкидики

08 Март 2013 / 19:03:43  Виктория Миндова
1295 прочитания

Разработването на златните залежи в Халкидики предизвика сериозни сблъсъци между жителите на региона и централната власт. От една страна инвеститорите Hellas Gold LTD, подкрепяни от правителството поддържат тезата, че разработването на мините е безопасно за околната среда и няма никакви сериозни отрицателни последствията за флората и фауната в региона. От друга страна жителите на Халкидики, подкрепяни от политически и природнозащитни организации искат проекта за добива на злато да се спре, защото застрашава водите на региона.

Нито една от двете страни не отстъпва, което доведе до ескалиране на напрежението. Миналият месец мините на Hellas Gold LTD  бяха нападнати и опожарени от 50 души. За седем от тях бе открит генетичен материал и тяхното арестуване доведе до жестоки сблъсъци на местните жители с полицейските части, които бяха дошли да обискират района на село Скуриес, Халкидики. Въпреки щетите компанията не се отказва от инвестицията си в северна Гърция и казва. Местните жители от своя страна се притесняват, че ползването на по-голямата част от водните запаси на региона в преработвателния процес, ще унищожи екосистемата."Има опасност за състоянието на водите в района. Признават го и самите инвеститори", казват от Калисто.

“Има опасност за състоянието на водите в района. Признават го и самите инвеститори. Те казват, че регионалните води ще бъдат използвани за добива на злато”, подчертава специално за GRReporter директорът на организацията за опазване и изследване на околната среда Калисто Спирос Псарудас.

“В своите научни доклади инвеститорите не могат да докажат, че разработването на мината ще е съвместима с поддържането на установения природен баланс и земеделското стопанство в района. Агрономското училище в Солун скоро проведе проучване, което доказа твърдението, че добивът на злато няма да позволи на земеделието, животновъдството и пчеларството да се развиват успоредно”.

Псарудас поясни, че природните дадености на региона не позволяват да се запази устойчивото състояние на околната среда и селищата, ако се активизира добива на злато, защото той ще изразходва почти пълния обем на местните водни ресурси.

Организацията Калисто е провела едно проучване в промяната на живота и средата на вълците и чакалите в областта на Халкидики, и второ за състоянието на популацията на видрите в същата област. “Чакалите и вълците под 31 паралел са строго защитен вид според решение на Европейската комисия. Никоя инвестиция или индустриален проект не може да бъдат развити, ако Европейската комисия не даде специално разрешение за тях. Нито едно гръцко правителство не успя да вземе разрешение от европейските органи за проекта в Халкидики”, настоява пред GRReporter Спирос Псарудас.

Той поясни, че видрата има специален статус в измерването на устойчивостта на определен регион. Полулацията в областта около мините вече е засегната, защото част от естествените води са пренасочени от дейностите на добивната компания. “Ако съществува проблем с вида, както е в случая инвеститорите на проекта са задължени да предложат алтернативен модел на дейност, който ще позволи на защитения вид да възвърне нормалната си популация, преди началото на индустриалната дейност”, казва специалистът.

Членовете на екологичната организация са на мение, че предприятията и подизпълнителите рядко спазват препоръките, които са в съответствие със заключенията от извършените изследвания за опазване на околната среда. Държавата от своя страна няма нужния капацитет и понякога желание да поддържа сериозен надзор над инвеститорите, в резултат на което околната среда и местните общности стават основни потърпевши от липсата на контрол. Държавата от своя страна няма нужния капацитет и понякога желание да поддържа сериозен надзор над инвеститорите, в резултат на което околната среда и местните общности стават основни потърпевши от липсата на контрол. “Тази инвестиция не трябва и няма да бъде изпълнена”, казва природният защитник. Според него няма алтернативни и по-приятелски настроени към околната среда методи, които да могат да се използват в добива на златото. Въпреки че компанията се е ангажирала да не използва цианид в преработвателния процес, еколозите не са убедени, че този метод няма да се приложи на практика.

“Основният проблем, който занимава жителите на региона е, че ще бъдат разрушени естествените водоизточници. На второ място, извличането на злато без цианид ще се приложи за пръв път в рудниците на Халкидики. Жители и учени изразяваме сериозните си притеснения, че ако новият метод не сполучи, компанията неизбежно ще се обърне към традиционния начин с помощта на цианид”.

Острият конфликт между местното население и правителството дойде във възможно най-неподходящия момент, коментират гръцки икономически наблюдатели. Правителството полага всички усилия да убеди чуждестранните инвеститори, че Гърция най-сетне е готова за разработване на нови проекти и свежи инвестиции. В същото време, реалността показва, че вече установени на гръцкия пазар инвеститори не са заплашени от провал поради липсата контрол. Не малко са слухове, които допускат, че общественият натиск е резултат от определени интереси. Доводът на жителите обаче остава силен. Те са категорични, че няма да изберат опустошаването на региона, заради извличането на ценния метал.

Категории: Криминална хроникаОбщество Скуриес златни мини Халкидики протести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus