Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Девет стъпки към дълголетието


11 Юли 2013 / 13:07:10  GRReporter
3112 прочитания

Симона Пенева
    

Малкият гръцки остров Икария е едно от четирите населени места в света с най-дълголетни жители. Останалите три са Лома Линда в Мексико, Никоя в Коста Рика и Окинава в Япония. Докато в Европа само 0,1% от населението живее над 90 години, на остров Икария броят на жители над тази възраст е десет пъти по-голям. „Дълголетието не е случайно събитие, а резултат на алтернативен начин на живот и неговото възприемане”, казва Христодулос Стефанадис, директор на Първа Кардиологична клиника в Атина. Всекидневна физическа активност, здравословна храна в малки количества, която спазва традициите на средиземноморската кухня, запазване на ниска телесна маса, общителност, чай и отбягване на стреса са важни съставки в „рецептата” за дълголетие на жителите на остров Икария.
    В момента възрастните над 65 години са 20% от световното население, а през 2020 се очаква процентът им да достигне 24 на сто. Сърдечно-съдовите заболявания са главната причина за смъртността на тази възраст.  На територията на Европейския съюз 42%, т.е. почти половината смъртни случаи са вследствие на тези заболявания. Лечението им струва около 169 милиарда на година. В Индия и Китай те засягат повече хора, отколкото във всички икономически развити държави, взети заедно. 



    За да помогне на света да открие тайната на дълголетието, през 2009 Първа Кардиологична Клиника в Атина започва проучване, което включва пълни медицински изследвания на 657 души на средна възраст между 54-61 години, сред тях 46% са мъже. Изследвана е и една по-възрастна група от 673 души между 75-82 години, от които 49% - мъже. Пушачи са 17% от по-възрастните и 42% от тези на средна възраст, хипертония се появява при 65%  при първите, а 29 % при по-младите. Диабетът се среща при 23% от възрастните и при 13% на тези на средна възраст. 21 % от тези над 75 имат или са имали раково болен в рода, а при тези под 62 – 4%.
    Иперлипидемия  се забелязва при 42% от възрастните и при 40% от по-младите. Възрастните имат  по-високо кръвно налягане и по-ниско тегло. Тези статистики доказват, че факторите за развиване на сърдечно-съдови заболявания се покачват, заедно с възрастта. Това, което отличава дълголетните жители на Икария е диетата им, която се състои от риба, плодове, зеленчуци, бобови растения, планински чай и консумация на гръцко кафе всекидневно.
    На остров Икария 68% от мъжете над 80 години се хранят здравословно, а при жените броят достига 64% -  доста повече от процентите в областа Атика. 14% протеини, 54% мазнини и 32% въглехедрати, консумират възрастните от дневния си брои калории. 50,5% от тях пазят пости, а 75% почиват на обяд и показват по-ниски нива на стрес. Средиземноморската диета спомага за нямаляването на фактори, които причиняват сърдечно-съдови заболявания, честата консумация на риба, за по-дълга съдова възраст, а всекидневната употреба на зехтин има благоприатен ефект за сексуалния им живот.
    100 грама риба на ден увеличава с 121% съхраняването на добра бъбречна дейност. Една, две лъжички гръцко кафе дневно допринасят отново за добро състояние на кръвоносните съдове. Колкото се отнася до стреса, нивата му при населението на Икария е от най-ниските в сравнение с нивата на другите групи възрастни жители. По скалата от 1 до 15 на стреса, дори покачване с 1 единица, увеличава рискът от сърдечно-съдови заболявания с 12%. Симптоми на стрес се срещат - 4% при мъжете и при 9% при жените със средна възраст 75 години. При 43% от мъжете и 54% от жените, които имат увеличени нива на холистерол, 73%  мъже и 61% жени вземат лекарства, а съответно 54% и 72% правят и диета.
    Тези,които спазват средиземноморската диета и вземата лекарства имат по-добро регулиране на нивата на мазнините за разлика от тези, които разчитата само на лекарствата. Планинският чай помага за по-добра бъбречна дейност и за намаляне на нивата на мазнините, дори при диабетици и намалява риска от смърт с 38%. 100 грама плодове на ден намалява същия риск с 40%, а пресните зеленчуци с 50%.
    Важна роля има и размера на порцията храна, защото консумацията на храната в малка чиния намалява риска от смърт със цели 70%. След 75-тата година метаболизмът спада и тялото не се нуждае от толкова калории. 85% от изследваните имат умерена физическа дейност, повечето са рибари, земеделци и моряци. По-активно занимаване с физическа дейност води до увеличаване на тестостерона и съответно, по-добра сърдечно-съдова защита.
  

Категории: тайната на дълголетието остров Икария средиземноморска кухня здравесловен живот
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus